У Львівській обласній психіатричній лікарні запрацював Центр психосоціальної реабілітації

У Львівській обласній психіатричній лікарні запрацював Центр психосоціальної реабілітації

24.04.2024

Реабілітаційний простір з контактним зоопарком, столярним цехом, теплицями, артгалереєю і спортзалом відкрили сьогодні, 24 квітня, у Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні.

В артгалереї розміщені картини, намальовані пацієнтами. У столярному цеху пацієнти власноруч виготовляють вироби з дерева. Картини й вироби можна придбати у крамниці на вході до простору. У теплицях також вирощують зелень і овочі, які ідуть для приготування салатів під час кулінарних майстер-класів.

Також на території реабілітаційного простору обладнали спортзал з тренажерами, відпочинкову зону і зоопарк, у якому живуть декоративні свинки, вівці й кози. Простір є частиною реабілітації пацієнтів. Ідею облаштування простору запропонував колектив лікарні, а досвідом поділилися голландці.

«Працетерапія – це лікування працею з метою відновлення порушених функцій працездатності пацієнтів. Основною метою є повернення здоров'я й оптимальна якість життя пацієнта. Наше завдання – повернути пацієнту самостійність у повсякденному житті, у випадках, коли це можливо, повернути до колишньої роботи, відвернути пацієнтів від неприємних думок, викликати приємні емоції, підвищити життєвий тонус, навчити раціонально використовувати свій час», – розповіла про один із напрямків роботи керівник Центру психосоціальної реабілітації лікарні Наталя Орищин.

Реалізували проєкт за фінансової підтримки україно-швейцарського проєкту «Психічне здоров'я для України» у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України, обласною владою і благодійним фондом «Із янголом на плечі».

З нагоди відкриття новий простір освятили. Участь у заході взяли обласна влада, керівництво і депутати Львівської обласної ради, лікарі, пацієнти, духовенство, благодійники й волонтери.

Як зазначила представниця фонду «Із янголом на плечі» Ірина Плахтій спершу запрацювала артгалерея, до збірки якої увійшло 80 робіт. А координатор українсько-швейцарського проєкту «Психічне здоров'я для України», лікар-психіатр Орест Сувало зазначив, що реалізації проєкту не зашкодили ні ковід, ані війна.

«Приємно, що є розуміння на національному рівні і є ініціатива області. Ідея цього центру виникла в середовищі лікарні. Це те, на що ми звертаємо увагу у нашому проєкті. І цей весь спектр різних активностей – від тварин до магазину, які пришвидшують реабілітацію – це те, що лікарня може запропонувати цивільним і військовим. Хочу також подякувати швейцарським партнерам, завдяки яким постав простір», – сказав лікар Орест Сувало.

Проєкт також запланував кількарічну програму з навчання фахівців. У рамках заходу відвідувачі оглянули відділення первинного психотичного епізоду N25 Центру психічного здоров’я «Кульпарків», яке відремонтоване коштом обласного бюджету. На черзі – реставрація головного корпусу, який є пам'яткою архітектури та присвоєння статусу обʼєкта природоохоронного фонду лікарняному парку.

«Центр є важливим кроком до справжньої безбарʼєрності та рівності, а також поваги до кожної особи. Адже лише минулоріч у цій лікарні пролікували майже 10 тисяч пацієнтів, пʼята частина з них — військові й ветерани.

За два роки в обласній клінічній психіатричній лікарні змінилося вже багато. З обласного бюджету ми допомогли коштами на ремонт 14-го відділення, з першого травня готове приймати до сорока пацієнтів відділення первинного психотичного епізоду №25. Триває оновлення приймального відділення.

Спільно зі шпиталем та ОВА ми подали проєкт реставрації головного корпусу лікарні на фінансування Світового банку. І ще одна ідея, яку, сподіваюся, підтримають депутати обласної ради та вдасться реалізувати найближчим часом — надати статус обʼєкта природоохоронного фонду парку довкола лікарні. Таким чином, насадження майже двохсотлітніх дерев вдасться зберегти у первісному вигляді», – зазначив в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.