У Львові обстежили на доступність Клінічний центр дитячої медицини та Центр легеневого здоров'я

У Львові обстежили на доступність Клінічний центр дитячої медицини та Центр легеневого здоров'я

25.04.2024

Робоча група щодо забезпечення доступності об’єктів майна спільної власності Львівської обласної ради сьогодні, 25 квітня, обстежила на доступність комунальні лікарні Клінічного центру дитячої медицини: лікарню «Охматдит» та Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр, а також Центр легеневого здоров'я.

До робочої групи увійшли представники обласної, районної влади, громадськості, архітектори, особи з інвалідністю, депутати облради Тарас Подвірний, Ростислав Добош, Захар Миляник.

Спільно з персоналом і керівництвом медичних закладів, група обстежила прилеглу територію, вхідну групу до будівель, тротуари й паркінги, обговорила можливості пересування пацієнтів пандусами, перевірила доступність інформаційної інфраструктури, зокрема наявність тактильної плитки, табличок зі шрифтом Брайля з інформацією про кабінети. Також перевірили стан ліфтів і санітарно-гігієнічних приміщень, наявність бордюрів та висоту порогів.

Зокрема, депутати ознайомились з проєктом реконструкції паркінгу біля лікарні «Охматдит». За результатами обговорення робоча група звернеться до міської влади Львова з проханням посприяти в облаштуванні паркомісць із врахуванням критеріїв доступності.

Загалом доступність медичних закладів перевірили за 71 критерієм спеціально розробленого групою опитувальника із допомогою Офісу Омбудсмана України. Результати обстеження всіх об'єктів та рекомендації систематизують.

«Незабаром в одну структуру Клінічного центру дитячої медицини будуть об'єднані «Охматдит» та Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр. Ми проінспектували корпуси лікарень. Почали з історичної будівлі «Охматдиту», яку, в тому числі й зусиллями обласного бюджету, приведено до належного стану. Реалізовано соціальний проєкт з облаштування іменних палат, які відповідають міжнародним нормам інклюзії й доступності.

Сьогодні ми обстежили приймальне відділення, перевірили доступність вхідної групи лікарні. Рекомендації узагальнимо у звіті, який згодом представимо депутатам.

Маємо бачення як забезпечити інформаційну доступність усіх обласних закладів. Є ідея розробити уніфікований брендбук з інформаційної доступності, з уніфікованими шрифтами й табличками. Розробимо універсальний стандарт, який допоможе мешканцям області краще орієнтуватися у будь-якому з наших закладів», – зазначив Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області, голова робочої групи Тарас Подвірний.