Депутати облради висловили власне бачення пріоритетів Державного бюджету України на 2023 рік

Депутати облради висловили власне бачення пріоритетів Державного бюджету України на 2023 рік

20.09.2022

Львівська обласна рада звернулася Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо необхідності визначення пріоритетів бюджетного фінансування, спрямованих на забезпечення обороноздатності держави, соціального захисту громадян,  освіти та охорони здоров’я  під час  розгляду проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік».

Ми, депутати Львівської обласної ради, висловлюємо свою стурбованість щодо  формування бюджетного фінансування на 2023 рік та визначення пріоритетних напрямів, спрямованих на забезпечення обороноздатності держави та соціального захисту громадян, у цей надскладний для нашої держави час. 

Відповідно до статті  17 Конституції України, захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього українського народу.

Своєю чергою, держава забезпечує соціальний захист громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях, а також членів їхніх сімей.

Згідно з Конституцією України, Бюджетним кодексом України, до 15 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України має схвалити і передати на розгляд Верховної Ради України  проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік». Від підготовленого і прийнятого держбюджету на 2023 рік значною мірою залежатимуть і місцеві бюджети (зокрема, в аспектах, передбачених пунктом 9 статті 75 Бюджетного кодексу України).

Бюджетну декларацію на 2022 ­– 2024 роки, з урахуванням якої мав би формуватися проєкт державного бюджету на наступний рік, було схвалено Кабінетом Міністрів України ще в травні 2021 року (постанова № 548 від 31.05.2021). І хоча вже тоді одним із пріоритетів було визначено посилення обороноздатності і безпеки держави  і, зокрема, спрямування на ці цілі не менше 5% ВВП України, але з огляду на те, що повномасштабна військова агресія російської федерації проти України кардинально змінила ситуацію в країні, навіть заявлені в проєкті державного бюджету фінансування сектору безпеки і оборони на 2023 рік є  недостатнім.

Критичним планується обсяг фінансування освіти та рівень заробітних плат педагогічних та науково-педагогічних працівників.

Зокрема, на 2023 рік  пропонується зменшення обсягу освітньої субвенції на 23 млрд грн, що становить у відсотковому співвідношенні на 22%  менше у порівнянні з 2022 роком.

Фактично на рівні грудня 2021 року заморожується рівень посадових окладів педагогічних і науково-педагогічних працівників, а виходячи із зменшених обсягів фінансування на 2023 рік можна прогнозувати суттєве зменшення їх заробітних плат, що мало частково  місце у 2022 році згідно  з постановою Кабінету Міністрів України № 401 від 01.04.2022.

На жаль, враховуючи уже значний брак педагогічних кадрів  в освіті, може відбутись незворотній процес, який буде тільки посилюватись і вкрай негативно вплине на якість надання освітніх послуг.

Окрім того,  в проєкті державного бюджету на 2023 рік  зменшено фінансування галузі охорони здоров’я. Зокрема, на фінансування  Програми державних гарантій медичного обслуговування населення пропонується  спрямувати  кошти в сумі 142,7 млрд грн, що на 10% менше  ніж у 2022 році.

Бюджетний процес в Україні цього року триває в умовах повномасштабної війни з російським агресором. Тож змінилися як показники, на основі яких мають формуватися державний і місцеві бюджети, так і пріоритети.

Бюджет – і державний, і місцеві – має працювати на перемогу України.

З огляду на викладене, ми, депутати Львівської обласної  ради, звертаємося з вимогою до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України під час  розгляду проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» визначити такі пріоритети бюджетного фінансування і неухильно їх дотримуватися:

1. Забезпечити першочергове і повноцінне фінансування Збройних Сил України, усіх необхідних заходів для оборони України, відвоювання тимчасово окупованих територій нашої країни. У рамках цього напряму, пропонуємо, зокрема, у місцевих бюджетах  забезпечити можливість фінансування добровольчих формувань територіальних громад, а також потреб територіальної оборони.

2. Створити можливості для повноцінного фінансування соціального захисту найменш захищених верств населення, забезпечивши передовсім безперебійну виплату пенсій, соціальних виплат, соціальної допомоги, субсидій тощо. Також у рамках цього пріоритету – забезпечити  повноцінне фінансування освіти і медицини на рівні не меншому ніж передбачено у 2022 році.

3. Передбачити кошти (зокрема, за рахунок міжнародної допомоги) на відновлення зруйнованого житла, об’єктів критичної  інфраструктури, надання допомоги на відновлення житла громадянам. 

4. Забезпечити безперервну роботу, захист та розвиток об’єктів критичної інфраструктури в енергетичній сфері. Країна вступає у важкий зимовий період і має бути забезпечена електрикою, теплом та водою – це стосується видатків і  чинного бюджету на 2022 рік, а також  бюджету на наступний рік.

5. У державному  та   місцевих бюджетах мають бути закладені резервні кошти на випадок непередбачених подій, як-от: пошкодження об’єктів інфраструктури, зростання кількості тимчасово переміщених осіб, аномальна холодний осінньо-зимовий період тощо.

Упевнені, що саме ці напрями мають бути першочерговими у видатковій частині Державного бюджету України на 2023 рік.

Вважаємо за необхідне провести повноцінну інвентаризацію наявних бюджетних програм і скоротити або призупинити фінансування тих бюджетних програм, які не є пріоритетними в умовах воєнного стану.

Також просимо Президента України, у межах компетенції, вжити заходів щодо врахування зазначених  вище пріоритетів під час  ухвалення  Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік»», - йдеться у тексті звернення.