Представники Львівщини у Рівному взяли участь у «круглому столі» до 80-річчя бою під Гурбами

Представники Львівщини у Рівному взяли участь у «круглому столі» до 80-річчя бою під Гурбами

29.04.2024

До 80-річчя бою під Гурбами у м. Рівне відбувся науковий «круглий стіл» «Боролися! Боремося! Поборемо!» за участю голови комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Святослава Шеремети, провідних дослідників-науковців, представників влади Рівненщини.

У межах заходу Святослав Шеремета розповів про експедиції очолюваного ним комунального підприємства Львівської обласної ради Меморіально-пошуковий центр «Доля» з пошуку, ексгумації та перепоховання останків вояків УПА, учасників бою під Гурбами.

Депутат подякував організаторам за пам'ять та турботу про славні події нашої історії.

Як повідомив кандидат історичних наук, дослідник українського визвольного руху ХХ століття Микола Посівнич, присутні науковці проаналізували бій під Гурбами між загонами УПА та НКВД, що є символом незламності українських воїнів.

«Під час засідання анонсували програму з вшанування 80-ї річниці бою між загонами УПА та військами НКВД, що традиційно відбувається на третій день Великодня в урочищі Гурби на Рівненщині», - поінформував Микола Посівнич.

Крім того, науковці торкнулися тем знищення повстанцями радянських генералів, протистояння підрозділів УПА радянській навалі 1944 р.,уніформи та знаків розрізнення УПА.

«Круглий стіл» відбувся за сприяння Рівненської районної ради, Рівненської районної державної адміністрації, Рівненської міської ради, Національного університету «Острозька академія».

Довідково:

Бій під Гурбами – бій між військами НКВС СРСР і силами УПА, що відбувся з 21 до 25 квітня 1944 року біля урочища Гурби Рівненської області. Закінчився бій тактичною перемогою радянських військ та виходом з оточення українських повстанців. Після бою переможці спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а жителів вивезли. Кількість загиблих військових і цивільних осіб точно не встановлена.