В обласній раді триває підготовка пропозицій для покращення прикордонної інфраструктури

В обласній раді триває підготовка пропозицій для покращення прикордонної інфраструктури

23.02.2023

Про будівництво нових і реконструкцію діючих пунктів пропуску для збільшення їх пропускної здатності та вантажності, а також фінансування цих робіт йшлося сьогодні, 23 лютого, під час розширеного засідання комісії з питань інженерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу.

Участь в обговоренні взяли представники профільних державних структур і партнерів з Консультативної місії Європейського Союзу, очільники прикордонних територіальних громад Львівщини, заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, голова постійної комісії з питань євроінтеграції, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Наталя Галецька, голова постійної комісії з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій Юрій Раделицький, представники комісії з питань правоохоронної, антикорупційної діяльності та військових формувань.

Як зауважив заступник голови комісії з питань інженерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу Тарас Подвірний, у вузькоспеціалізованому колі обговорили питання функціонування міжнародних пунктів пропуску у Львівській області.

«Ми спільно напрацювали основу для підготовки звернення Львівської обласної ради до Верховної Ради України і Кабміну щодо змін до нормативно-правових актів, які регламентують роботу пунктів пропуску і їх зон сервісного обслуговування.

У документі наполягатимемо на передбаченні фінансування для покращення митної інфраструктури, зокрема відновлення успішного митного експерименту, який діяв у 2017 - 2019 роках. Він полягав у можливості скерувати 10% надходжень від перевиконання митних платежів на покращення прикордонної інфраструктури.

Крім того, пропонуватимемо на розгляд обласної ради проєкт рішення щодо виділення коштів з перевиконання обласного бюджету на покращення митної інфраструктури і територій, які пов’язані з транзитом державного кордону. А це понад 10 територіальних громад. Спільно з ними можна буде здійснити розвиткові заходи, які самотужки органи місцевого самоврядування не в силах профінансувати. І тут має прийти на допомогу обласний бюджет», - розповів Тарас Подвірний.

Важливо, що під час обговорення керівники громад озвучили своє бачення місць розташування нових пунктів пропуску і пріоритетних до реконструкції митних об’єктів.