75 роковини депортації українців до Сибіру в рамках операції «Захід»: важлива сторінка історії, яку слід пам’ятати

75 роковини депортації українців до Сибіру в рамках операції «Захід»: важлива сторінка історії, яку слід пам’ятати

21.10.2022

Сьогодні виповнюється 75 років з дня наймасовішої примусової депортації населення Західної України – так званої операції «Захід». У Львові пам’ять жертв комуністичних злочинів вшанували депутати Львівської обласної ради Святослав Шеремета та Соломія Риботицька, народні депутати, громадськість, родини постраждалих.

«Майже кожна родина потерпіла від цього злочину. Моя мати – Марія Галій завжди співала пісню, присвячуючи її своїй дворідній сестрі Ірині Гайдукевич-Вовк, яка з іншими членами нашої родини потрапила під цю операцію», - розповів Святослав Шеремета.

Присутній на вшануванні Мирослав Гусак поділився історією депортації своїх рідних. Його батьків, молодят з Радехівщини, одразу після весілля вивезли у спецпоселення до красноярського краю. «Наша сім’я була виселена за те, що дідусь, та інші близькі родичі боролися за Україну, в ОУН, УПА. Хату оточили і забрали, з дому встигли взяти лише хліб і трохи речей. А повернутися на Львівщину змогли через 10 років. Уже згодом в архівних документах я бачив, що сусіди вимушено писали доноси. Тека «справи» моєї родини була дуже товста», - пояснює Мирослав Гусак та наголошує, що усі депортовані весь час прагнули повернутися додому. Проте були й сім’ї, які назавжди залишилися на чужині.

Каральна акція радянської влади проти УПА, розпочалася 21 жовтня 1947 року. Буквально за один день із Західної України до Казахстану та віддалених районів Сибіру депортували понад 78 тисяч осіб.

«На кілька місяців раніше, у тому ж 1947 році відбулася ще одна велика депортація українців - операція «Вісла». Тоді депортували 150 тис. українців на східні терени Польщі Через депортацію людей база підтримки УПА була значно підірвана. Адже в селах діяло підпілля, а місцеві чоловіки становили основний мобілізаційний ресурс. УПА будувала тісну логістику з місцевим населенням», - розповів історик Святослав Шеремета. За його словами, операція «Вісла», проведена навесні – це була спроба, а через пів року, восени, провели повторну операцію - «Захід». Адже кремль завжди здійснював геноцид для поневолення народів. Нічого не змінилося й через 75 років. Українців знову депортують, щоб знищити.

«Зараз відбуваються депортації на Херсонщині, перед тим вивозили мешканців з українських Маріуполя, Донеччини, Луганщини, Запорізької області. Загрози з боку росії, щодо нападу на землі біля західних кордонів України, також можуть бути шаблонними російськими планами послабити тил, обмежити логістику і в майбутньому проводити депортації. Але ми велика нація, яка достойно дає відсіч ворогу і ми переможемо», - наголосив Святослав Шеремета. Історія це наш життєвий чинник, - на цьому наголошує голова суспільно-культурного товариства Надсяння, депутатка Соломія Риботицька. Знаючи минуле ми будемо розуміти сусідів і те, як жити далі.

«Важливо що наші діти в школах вивчають раніше заборонені факти, зокрема й про депортації та інші трагедії. Багато інформації втрачено, бо в родинах замовчували ці події. Це мінус, адже ми не все знаємо про минулі випробування. Старші люди відходять, а молодь живе в іншому ритмі, у сучасному віртуальному світі. То ж треба більше розповідати про історію, зокрема на сучасних платформах, подаючи цю інформацію цікаво для молодих поколінь та разом вивчати та шанувати кожну сторінку минулого», - пояснила Соломія Риботицька.