Депутати Львівської обласної ради вшанували пам'ять загиблих українців у селі Грушовичі

Депутати Львівської обласної ради вшанували пам'ять загиблих українців у селі Грушовичі

06.03.2021

Делегація з Львівщини, яку очолила голова обласної ради Ірина Гримак, 6 березня вшанувала пам'ять загиблих українців на місці знищеного меморіалу вояків УПА на кладовищі в селі Грушовичі (Республіка Польща).

Голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Святослав Шеремета розповів складну історію цього меморіалу: «Тут був меморіал пам’яті Української повстанської армії. Він був встановлений у 90-ті роки українськими громадами з Польщі та України і символізував пам'ять про всіх воїнів УПА, які захищали українців від фізичного знищення польськими формаціями.

На жаль, були декілька актів вандалізму щодо цього меморіалу, які, мабуть, мають російський слід. Польська місцева влада прийняла рішення про знищення меморіалу. Після цього була довга українсько-польська дискусія, в якій польська сторона стверджувала, що тут немає жодних поховань. Однак українські науковці мають всі підстави стверджувати, що на цьому місці є поховання воїнів УПА. Загалом – в цій ситуації питання політичної доцільності переважили питання науковості».

Довідково:

У жовтні 1994 року з ініціативи українських громад з Польщі та України на цвинтарі в селі Грушовичі (тоді Перемишльське воєводство) зведено меморіал «Пам’ятник УПА». Він був присвячений борцям за незалежність України, воякам УПА, які захищали місцеве українське населення від повоєнних депортацій з рідних місць. Пам'ятник був встановлений з дотриманням польського законодавства під час ІІ з'їзду Спілки українців-політв'язнів сталінського періоду, що відбувся у Перемишлі в 1994 році.

На пам'ятнику було встановлено меморіальні таблиці з написом: «Героям УПА. Слава борцям за волю України». Там же був перелік чотирьох куренів УПА, які базувалися в цьому регіоні. У 2014 та 2015 роках пам`ятник неодноразово осквернювали. А 26 квітня 2017 року монумент на могилі вояків УПА був зруйнований. Пам'ятник знищили з дозволу місцевої влади, як «нелегально встановлений».

Після руйнування українського пам'ятника тодішні Президенти України Петро Порошенко та Польщі Анджей Дуда провели телефонну розмову, під час якої Анджей Дуда пообіцяв, що особисто розгляне інцидент.

Депутати Львівщини у прийнятому зверненні закликали Уряд Польщі, Маршалка Підкарпатського воєводства, воєводу Підкарпатського воєводства, старосту Перемишльського повіту негайно вжити заходи для відновлення пам'ятника воїнам УПА в с. Грушовичі поблизу Перемишля. Депутати нагадали, що після знищення пам'ятника полякам у Гуті Пеняцькій українська сторона відновила пам'ятник за кошти української громади.