Депутати обласної ради ініціювали звернення до Міністерства освіти та науки та Верховної Ради України, щоб продовжити термін реорганізації санаторних шкіл Львівщини

Депутати обласної ради ініціювали звернення до Міністерства освіти та науки та Верховної Ради України, щоб продовжити термін реорганізації  санаторних шкіл Львівщини

04.02.2021

Під час засідання постійної комісії Львівської обласної ради з питань освіти, науки та інновацій депутати розглянули питання продовження терміну реорганізації  та зміни статусу чотирьох діючих в області  санаторних шкіл.

Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» з липня 2021 року санаторні школи мають змінити статус на академічні ліцеї, а з 1 вересня 2024 року  надавати виключно профільну середню освіту. Проте нормативна база для такої реорганізації ще не напрацьована. Отже санаторні школи, працівники, учні та батьки можуть опинитися у невизначеній ситуації. 

Аби не порушувати навчального процесу та зберегти навчальні школи, представники депутатської комісії обласної ради вирішили звернутися до Міністерства освіти з проханням напрацювати відповідну документацію і тим самим виправити законодавчу колізію.

Голова комісії з питань освіти, науки та інновацій комісії Іванна Герус наголосила на важливості швидкого пошуку вирішення проблеми. 
«Ми дали доручення департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, щоб підготувати фахові пропозиції щодо майбутньої реорганізації навчальних закладів санаторних шкіл в академічні ліцеї. Для нас важливо, щоб в контексті реформ зміни відбувалися виважено, без жодних втрат і обмежень для наших дітей та з дотриманням законів».

Довідково:

На Львівщині функціонують чотири комунальні заклади обласної ради, школи санаторного типу:
«Львівська загальноосвітня санаторна школа №1 ім.Б.-І. Антонича», у якій  в даний час навчаються 183 дитини з захворюваннями серцево-судинної системи;
«Винниківська загальноосвітня санаторна школа – інтернат I-III  ст.», де перебувають 413 дітей з малими і неактивними формами туберкульозу;
«Сокальська загальноосвітня санаторна школа I-III ст. ім.Тараса Шевченка», в якій навчають 227 дітей із сколіозом;
«Бориславська загальноосвітня санаторна школа-інтернат I-III ст.», в цьому закладі  освіту отримують 205 дітей з шлунково-кишковими захворюваннями.