Депутати просять посприяти в збереженні й реновації території митрополичих садів собору Святого Юра

Депутати просять посприяти в збереженні й реновації території митрополичих садів собору Святого Юра

28.12.2023

Сьогодні, 28 грудня, депутати прийняли звернення до Кабінету Міністрів України щодо сприяння в збереженні та реновації митрополичих садів собору Святого Юра у Львові.

Депутати Львівської обласної ради стурбовані ситуацією, що склалася стосовно території навколо собору Святого Юра у м. Львові. 

«Святоюрська гора у Львові – великий комплекс довкола собору Святого Юра, до якого входить храм із подвір’ям, митрополичі палати й митрополичі сади. Весь цей комплекс належить до світової спадщини  ЮНЕСКО. 
Митрополичі сади закладені на початку 70-х років 18 століття, їх проєктував архітектор собору Святого Юра Бернард Меретин. Дерева, кущі та квіти висаджувалися на трьох терасах. Андрей Шептицький молився та набирався сили саме на Святоюрській горі. З його ініціативи на території біля храму висадили фруктові дерева і місце почали називати садом. На той час митрополичі сади простягалися аж до вулиці Городоцької. Радянська влада в 1951 році все розділила. У приміщенні, де була бібліотека Курії Української греко-католицької церкви, якою опікувався митрополит Андрей, розмістили філію Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, а в садах встановили радіовежі, якими глушили радіочастоти, зокрема сигнали “Голосу Америки” та “Радіо Свобода”. Тобто радянська влада відібрала майно церкви, забрала митрополичі сади й будинок. 3 1951 року аж до розпаду радянського союзу будівлі перебували в державній власності Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення. У 1998-2000 роках радіовежі на Святоюрській горі було демонтовано на вимогу ЮНЕСКО. 
Сьогодні на територію навколо собору Святого Юра у м. Львові претендує Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, що є неприпустимо. Вважаємо, що іншого використання зазначеної земельної ділянки, як для потреб собору та влаштування парково-рекреаційної зони, — не може бути.
Відновлення Святоюрського комплексу має важливе, історичне значення, і це слід зробити зараз: як пам’ять про митрополита Андрея Шептицького, який багато зробив для української нації, як пам’ять роду Шептицьких, який будував цей комплекс, зрештою, як продовження процесів декомунізації та відвернення українського народу від радянщини», - йдеться у зверненні.

Відтак депутати просять посприяти в збереженні й реновації території митрополичих садів з урахуванням інтересів держави, територіальної громади, Української греко-католицької церкви, а також історичної справедливості.