Депутатський корпус ініціює перенесення Дня молоді на 12 серпня

Депутатський корпус ініціює перенесення Дня молоді на 12 серпня

13.07.2021

Депутати Львівської обласної ради  сьогодні, 13 липня, звернулися до Президента України, Кабінету Міністрів України щодо перенесення свята «День молоді» на 12 серпня (Міжнародний день молоді).

Депутати звертають увагу на необхідності  змінити дату відзначення в нашій державі Дня молоді, адже в Україні він відзначається в останню неділю червня за давньою вже радянською традицією.

«Окрім України, цієї дати дотримуються лише в Російській Федерації, Узбекистані та Республіці Білорусь.

Цікаво згадати, що святкування Дня молоді в останню неділю червня запроваджено в період СРСР як «День радянської молоді» Указом Президії Верховної Ради Радянського Союзу «Про встановлення Дня радянської молоді» від 7 лютого 1958 року. Основні завдання щодо відзначення такої дати було покладено на Всесоюзний Ленінський Комуністичний Союз Молоді (ВЛКСМ). Натомість у грудні 1999 року 54-ю сесією Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй у резолюції A/RES 54/120 («Політика та програми, що залучають молодь») було оголошено Міжнародним днем молоді 12 серпня. Ініціатива виникнення цього свята вийшла від самої молоді в 1991 році в м. Відні (Австрія) на І сесії Світового молодіжного форуму системи ООН.

Україна повинна припинити продовження радянської традиції та почати відзначати День молоді з усім світом. Це важливо зокрема й тому, що Міжнародний день молоді наголошує на участі молодих людей у різноманітних процесах і творенні позитивних змін у суспільстві. Гасло цього свята – «Мій голос і думка мають бути почуті». Радянська ж традиція робила акцент на безтурботності й розвагах, що суперечить тим цінностям, які ми намагаємося донести українській молоді.

Українська молодь неодноразово демонструвала, що належить до відкритого світу і точно має право жити в країні, яка позбувається застарілих радянських традицій.

Ми, депутати Львівської обласної ради, вважаємо необхідним припинити відзначення в Україні Дня молоді в останню неділю червня, бо це копіювання нікому не потрібних старих традицій. Більшість країн колишнього Радянського Союзу давно перенесли відзначення цього дня на дату, встановлену ООН – 12 серпня. У зв’язку з цим звертаємося до Президента України та Кабінету Міністрів України з пропозицією перенесення відзначення в Україні Дня молоді на дату, яка встановлена Світовою конференцією Міністрів у справах молоді та Генеральною асамблеєю ООН ще понад 20 років тому, а саме на 12 серпня. Також пропонуємо скасувати День молодіжних та дитячих громадських організацій як свято, що фактично не відзначається в Україні, оскільки встановлено в один день із Днем молоді», - йдеться у тексті звернення.