Для порятунку історико-культурної спадщини в області потрібно додатково 6 млн грн

Для порятунку історико-культурної спадщини в області потрібно додатково 6 млн грн

11.02.2021

Для збереження об’єктів історико-культурної спадщини необхідно передбачити з обласного бюджету додатково 6 млн грн. З відповідною пропозицією виступили члени комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму сьогодні, 11 лютого, під час засідання.

У переліку заходів програми «Охорона, збереження і популяризація  історико-культурної спадщини у Львівській області»  на 2021 рік передбачено 22 млн грн. 
Більшість із них - на проведення протиаварійних та ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятках культурної спадщини, ремонт  та реставрацію дерев’яних храмів та пам’яток сакральної архітектури, комплексну реставрацію пам’яток Львівщини зі Списку об’єктів Світової  спадщини ЮНЕСКО, а також на протиаварійні і реставраційні роботи на запропонованих об’єктах.

«Проте є ще частина об’єктів, які терміново потребують порятунку. Десь вже департамент зняв дах, десь церква є справді в аварійному стані. Ми хвалимося, що Львівщина має найбільше пам’яток, а закладаємо на них коштів чи не найменше зі всі областей довкола. Щоб орієнтуватися, для відновлення однієї церкви потрібно щонайменше 6 мільйонів гривень. Тому 22 мільйони - критично мало для майже 800 тільки дерев’яних храмів. Шкода, що нашу позицію дуже слабо відстоюють управлінці ЛОДА, - каже голова комісії Іван Щурко.

Однак нам важливо надати фінансову підтримку й тим, хто критично цього потребує. Йдеться про Церкву  Успіння Пресвятої Богородиці в Нижньому Синьовидному, Церкву Різдва Христового в Лоні, яка знаходиться в аварійному стані, Палац Потоцьких у Червонограді, Замок у Поморянах, ратушу у Новому Місті, Музей Івана Липи у Винниках, який потребує коштів на співфінансування протиаварійних робіт, Віллу Біласа у Трускавці ".

Відтак члени комісії вирішили звернутися на комісію з питань бюджету та соціально-економічного розвитку з проханням вишукати необхідні кошти на збереження пам’яток історико-культурної спадщини Львівщини.

Під час засідання комісії бюджету ЛОР, на звернення голови комісії спадщини Івана Щурка, депутати прийняли рішення звернутися до департаменту фінансів Львівської ОДА розглянути можливість дофінансування об’єктів спадщини  за рахунок перевиконання показників обласного бюджету.