Естафету Олімпійського вогню у Марселі очолила донька львівського військовослужбовця, українська гімнастка Марія Височанська

Естафету Олімпійського вогню у Марселі очолила донька львівського військовослужбовця, українська гімнастка Марія Височанська

09.05.2024

Урочистості з нагоди старту естафети Олімпійського вогню відбулися у французькому Марселі, сьогодні, 9 травня, у День Європи. Вогонь почергово несли 27 спортсменів збірної ЄС – відповідно до кількості країн-членів Європейського Союзу.

Україна стала 28 учасницею церемонії. Очолила естафету і пронесла факел переповненими вулицями Марселя українська гімнастка, учасниця Олімпійських ігор Токіо – 2021 і Париж – 2024 Марія Височанська.

21-річна Марія є донькою українського «Кіборга», директора львівського обласного комунального «Будинку воїна» Олега Височанського, який і сьогодні воює з російським агресором.

Участь українки в Олімпійських іграх та право очолити старт естафети Олімпійського вогню європейські ЗМІ назвали символічними. Так організатори підтримали європейські прагнення України в нелегкий для країни час. «Я добре знаю, яку ціну ми платимо за те, щоб український прапор майорів на міжнародній арені», – сказала Марія Височанська у розмові з «Le Monde».

Львів'янка Марія Височанська є фіналісткою Олімпійських ігор в Токіо-2020. Бронзова призерка чемпіонату світу, чемпіонка та призерка чемпіонату Європи у групових вправах. Учасниця чемпіонату світу. Майстер спорту України. У збірній України з 2016 року. З 2021 – капітан національної збірної команди України з художньої гімнастики у групових вправах.

Перемоги у спорті Марія присвячує батькові.

Фото АР.