Італійські й українські митці презентували у Львові роботи на теми війни, спротиву і миру

Італійські й українські митці презентували у Львові роботи на теми війни, спротиву і миру

08.05.2024

Відкриття виставки «Діалоги» відбулося сьогодні 8 травня в обласному комунальному Львівському палаці мистецтв.

У новій експозиції представлені роботи італійських та українських митців Паоло Койї, Наталі Феррарі, Клаудіо Розаті, Лучіо Альфонці, Артура Котика та Віктора Бариби.

Організували виставку Італійський Інститут Культури в Україні, Посольство Італійської Республіки в Україні спільно з Львівською обласною радою та Львівською обласною державною адміністрацією.

На відкритті учасники заходу обговорили значення культури у протистоянні війні, проявам насилля та авторитаризму. Згадали про внесок італійського народу у боротьбу українців з російським ворогом й про підтримку українських біженців, матерів і дітей, які перебувають в Італії у зв'язку з війною.

«Хочу запевнити в італійській солідарності з українським народом, який мужньо бореться з несправедливим вторгненням і страждає всі ці жахливі роки. Запевняємо вас, що разом з вами ми будемо боротися за свободу і демократію. Одним з найрадикальніших проявів свободи є творчість художників. Це те, що ви протиставляєте жорстокості й війні», – сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в Україні П'єр Франческо Дзадзо.

Від часу російського вторгнення італійські установи, Посольство Італійської Республіки в Україні й Італійський Інститут Культури в Україні, не полишали території країни.

«Задля солідарності з вами ми будемо продовжувати стояти з вами не лише на політичному рівні. Ми будемо робити все, що у наших можливостях. Це й організація культурних заходів, щоби підтримати вас і щоби ви бачили нас поруч. Назва цієї виставки «Діалоги». Коли припиняється діалог – починається війна. На жаль, ми бачимо припинення цього діалогу. Сьогодні ми поряд з Україною, яка потерпає від агресії зі сторони російської федерації. На цій виставці зібрані роботи італійських й українських художників різних поколінь, які у власний спосіб виражають роздуми про спротив», – сказав директор Італійського Інституту Культури в Україні Карло Колонелла.

З нагоди проведення заходу, італійська й українська делегації погасили поштові марки й взяли участь у символічній висадці дерева у центрі Львова.

«Велика подяка всім гостям, які прибули до нас закордону. Для нас це дуже важливо. Понад 10 років ворог пробує убити українську державу. Не лише стріляючи по критичній інфраструктурі, а й вбиваючи нашу культуру, традиції, звичаї, мистецтво. Це найперше нищить ця навала, коли потрапляє на нашу територію. Ми маємо стояти разом, боронячи наші історичні надбання, зокрема й мистецтво. Велика подяка нашим італійським партнерам, які допомагають Україні й мають тверду позицію на міжнародній арені», – зазначив в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.