Керівники західних областей обговорили перспективи розбудови пунктів пропуску через кордон

Керівники західних областей обговорили перспективи розбудови пунктів пропуску через кордон

26.01.2021

Про перспективи будівництва і реконструкції нових пунктів пропуску на шенгенському кордоні йшлося під час онлайн дискусії, організованої Громадською організацією "Європа без бар’єрів" за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження».

Керівники Львівської, Закарпатської, Волинської обласних рад обмінялися досвідом щодо можливостей розбудови пунктів прикордонного контролю пріоритетних для кожної області. Також учасники дискусії ставили питання про те, якими можуть бути державні цільові програми та джерела фінансування розвитку прикордоння.

Як зауважив під час дискусії заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, Львівщина є своєрідними воротами України, тому якісний сервіс на кордоні це, перш за все, питання іміджу держави. 

«Люди, перетинаючи кордон, мають отримати відповідний сервіс. Для цього необхідно модернізувати існуючі пункти пропуску та відкрити нові для збільшення можливостей, зокрема, пішого переходу кордону. Щоб раціонально використовувати фінансові ресурси, необхідно розробити детальні плани територій, на яких знаходяться пункти пропуску, впорядкувати їх, прокласти якісні автошляхи та облаштувати сучасні сервісні зони на під’їздах до міжнародних автомобільних пунктів пропуску. Модернізацію кожного пункту необхідно планувати та розробляти окремо»,- зазначив Юрій Холод.

Також він наголосив на важливості відкриття додаткових пунктів переходу кордону в гірській місцевості. Адже на Львівщині лише один такий пункт, хоча саме наявність кордону може стати стимулом для економічного розвитку гірських територій.

Довідково:

Протяжність Державного кордону України з Республікою Польща на території Львівської області становить близько 258 кілометрів. Вздовж кордону функціонують 10 пунктів пропуску: 6 автомобільних, 3 залізничних та 1 для повітряного сполучення. 

Нагадаємо, що на сесії 7 червня 2016 року Львівська обласна рада прийняла звернення до ВРУ та Кабінету Міністрів України щодо відкриття пішохідного переходу на міжнародному автомобільному пункті пропуску «Смільниця-Кросцєнко».

У 2021 році заплановано початок будівництва пропускного пункту «Нижанковичі-Мальховіце» на території Республіки Польща, з врахуванням будівництва пішого переходу. Запланований термін робіт – 4 роки.

У рамках проекту, який реалізовувався в межах Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна у 2014-2020 роках Польща, відремонтувала 6,6 км дороги від Перемишля до Мальховіц, а українська сторона завершила ремонт 3.8 км дроги в Нижанковичах.