Комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму закликає передбачити кошти на реставрацію аварійних церков

Комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму закликає передбачити кошти на реставрацію аварійних церков

14.12.2023

Комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму звернулася до Львівської ОВА щодо необхідності фінансування в 2024 році реставраційних робіт гостро аварійних дерев’яних церков – пам’яток архітектури національного значення у селах Кугаїв і Кліцько Львівського району.

«Уже підготовлена документація і отримані дозволи на реставрацію цих об’єктів. Тому в межах програми «Охорона, збереження і популяризація історико-культурної спадщини у Львівській області на 2021 – 2025 роки» необхідно передбачити приблизно 9 млн грн на реставрацію цих церков.

Хоч це і не малі кошти, однак, переконані, що Львівщина не може собі дозволити втратити ці пам’ятки архітектури», - підкреслив голова комісії Іван Щурко.

Крім того, комісія акцентує на необхідності збереження унікальних розписів церкви в селі Ісаї Самбірського району, яка була відреставрована за кошти обласного бюджету. На виконання цих робіт треба передбачити 4 млн грн.

У межах Програми розвитку туризму та курортів у Львівській області на 2021 – 2025 роки комісія запропонувала продовжити реалізовувати проєкти щодо інтеграції внутрішньо переміщених осіб, інтеграції та реабілітації поранених військових, забезпечення доступності туристичної інфраструктури до історико-культурної спадщини.

«Ці напрямки вже реалізовувалися раніше і позитивно впливали на промоцію області, розвиток туризму і відповідали на актуальні проблеми, викликані війною.

Будемо спільно працювати над пошуком ресурсів для реалізації цих проєктів, зокрема з міжнародними фондами, які можуть фінансувати проєкти в галузі туризму. Також, на наше переконання, до цих ініціатив має долучитися й обласний бюджет», - підсумував Іван Щурко.