Ліс має бути в першу чергу не джерелом деревини, а місцем рекреації та об’єктом активного туризму, - Андрій Білоус

Ліс має бути в першу чергу не джерелом деревини, а місцем рекреації та об’єктом активного туризму, - Андрій Білоус

26.06.2019

Надавати пріоритет заповіданню чи господарюванню – таким був лейтмотив панельної дискусії «Розвиток природно-заповідних територій в Карпатах», яка відбулась сьогодні, 26 червня, в рамках IV Форуму місцевого розвитку у Трускавці.

За словами заступника міністра екології та природних ресурсів України Василя Полуйка, в Україні, за рекомендаціями світової спільноти та рішеннями Кабміну, 15 відсотків території мають належати до природно-заповідного фонду.  Ще більший відсоток таких земель передбачено для гірських територій, у Львівській області таких земель має бути 29 відсотків. Наразі ж ці цифри значно менші – 15,7 % на Львівщині і 6,6% - в цілому по Україні.

Розуміє важливість проблеми і місцева влада. «Заповідання має мати безумовну перевагу над господарюванням. Зараз ми вже розуміємо, що ліс має бути в першу чергу не джерелом деревини, а місцем рекреації та об’єктом активного туризму» - заявив перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус.

Працівникам заповідних об’єктів у процесі діяльності доводиться стикатися з настороженим ставленням місцевих мешканців, які побоюються обмеження своїх прав. Зокрема, один з найтрадиційніших страхів, що «не дозволять збирати дрова у лісі». Але з часом люди переконуються, що створення природних парків та заповідників приводить до розвитку зеленого туризму, а відтак дозволяє створювати нові робочі місця і розвивати приватний бізнес.