Львівщина є лідером за кількістю підписаних декларацій – понад 2 мільйони мешканців обрали сімейного лікаря

Львівщина є лідером за кількістю підписаних декларацій –  понад 2 мільйони мешканців обрали сімейного лікаря

03.03.2021

Львівщина є лідером серед регіонів у реформі фінансування охорони здоров'я. На сьогодні в області 2,1 млн пацієнтів уклали декларації з сімейними лікарями. Це один із найвищих показників в Україні, що охоплює 86% населення.

Про це заявив голова Національної служби здоров'я України Андрій Віленський під час зустрічі з керівництвом Львівської області. 

Під час наради представники обласної ради та  облдержадміністрації обговорили перші результати та наступні етапи реформування галузі охорони здоров'я. 

Перший заступник голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник, голова комісії з питань охорони здоров`я та материнства Анна Ярмола, голова Українського лікарського товариства у Львові, депутат обласної ради Олег Дуда разом з представниками НСЗУ торкнулися  питання надання психіатричної допомоги, орфанних й хірургічних захворювань, а також формування тарифів на ці послуги. 

«На сьогодні обласна рада спільно з громадами готова до конструктивного діалогу з НСЗУ, який дозволить сформувати в області доступну медичну мережу, а мешканцям максимально комфортно отримувати якісні медичні послуги»,  - наголосив  Євгеній Гірник.  
Як зауважила керівниця Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар'яна Возниця, торік Національна служба здоров'я України за договорами виплатила медичним закладам Львівщини 6,2 млрд грн.
Вона розповіла, що цього року збільшили кількість напрямів, які фінансуватимуться Службою до 35, в тому числі пакет вакцинації від COVID-19. Тобто Програма медичних гарантій населення охопить усі найважливіші види медичних послуг для пацієнтів. Це і послуги сімейного лікаря, і екстрена медична допомога, і спеціалізована медична допомога: консультації спеціалістів, обстеження, госпіталізації, операції, реабілітація та паліативна допомога. 

Відтак буде запроваджено нові так звані пакети послуг, зокрема  для медичної допомоги вагітним, лікування туберкульозу на первинному рівні та створення мобільних психіатричних команд для надання допомоги пацієнту вдома. Також заплановане розширення Державної програми реімбурсації. Для надання  необхідної медичної допомоги пацієнтам з COVID-19 передбачено 10 млрд  грн. На первинну медицину в цьому році виділено 20,7 млрд грн, на екстрену медичну допомогу майже 14 млрд грн. Загалом бюджет Програми для всієї України у 2021 становить 123,5 млрд грн. 

Станом на 3 березня НСЗУ розмістило оголошення про готовність укладати контракти на 14 пакетів послуг для закладів охорони здоров'я. Інші пакети проходять погодження вимог у Міністерстві охорони здоров`я.

«Національна служба здоров'я - це хороший лобіст для наших пацієнтів, - наголосив голова Українського лікарського товариства у Львові Олег Дуда.  - Ми обговорили пакети медичних послуг, які будуть надаватися лікарнями Львівщини з квітня цього року і ці пакети якісно покращилися порівняно з минулим роком. Таке реформування, сподіваюся , дає можливість пацієнтам отримати якісну допомогу з однієї сторони, а з іншої - покращить стан медичних закладів, щоб їм не довелося виживати. Медична мережа має бути адаптованою до пацієнта, а працівники - отримувати достойну оплату за свою працю». 

Голова НСЗУ запевнив, що в процесі реформи буде використано достатньо інструментів, щоб заклади продовжували надавати медичну допомогу, а якість послуг зростала.

«Завдання реформи – не забрати кошти в закладу, не розірвати договір, а змінити його поведінку на користь пацієнта», - акцентував Андрій Віленський.