Львівщина може бути промоутером реформи старшої профільної школи, - Парасковія Дворянин

Львівщина може бути промоутером реформи старшої профільної школи, - Парасковія Дворянин

20.05.2024

Міністерство освіти і науки України в партнерстві зі Швейцарсько-українським проєктом DECIDE («Децентралізація для розвитку демократичної освіти») провели у Львові громадське обговорення на тему: «Реформа профільної середньої освіти: Львівська область». Участь у заході взяли заступниця голови комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради Парасковії Дворянин, голови місцевих громад та районних адміністрацій, очільники районних та місцевих відділів освіти, керівники шкіл та закладів професійної освіти.

Про це повідомляє департамент освіти і науки Львівської ОВА.

За словами директора департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олега Паски, такі заходи є дуже важливими, бо вони змінюють свідомість, а це найважча складова будь-якої реформи, особливо, коли вести мову про реформу профільної середньої освіти.

«Річ у тому, що Україна без запровадження якісної профільної середньої освіти просто не матиме шансів на міжнародному ринку послуг, а відтак не зможе стати сильною і розвинутою країною.

Що ж до перебігу реформи старшої профільної школи, то на Львівщині підготовка до неї стартувала 2021 року, коли розпорядженням начальника Львівської ОВА в області була сформована прогнозована мережа академічних ліцеїв, яка становить 100 навчальних закладів. До того ж 15 з них вже сформовані та навчають дітей. І якщо сьогодні в якомусь регіоні не знають з чого почати, то можна приїхати до будь-якої громади Львівської області і ознайомитись з рішенням місцевої ради, яким затверджений поетапний план трансформації шкільної мережі. На сьогодні Львівщина є лідером у реформуванні старшої профільної школи.

І я хочу подякувати громадам, їхнім депутатам і головам, районним адміністраціям за велику спільну працю.

Водночас з нашого досвіду реформи, хотів би наголосити, що вона далеко не зводиться лише до формування мережі. Під час цієї реформи має бути боротьба за гарного вчителя.

І ще один надзвичайно важливий аспект. Нині в області триває процес вибору і визначення профілів. Це дуже відповідальний етап реформи, бо стратегічно важливо зберегти баланс між природничо-математичним і суспільно-гуманітарним напрямками. До слова, за попередніми даними, на Львівщині природничо-математичний профіль обрали 37% ліцеїв», - розповів Олег Паска.

Парасковія Дворянин під час свого виступу підкреслила, що коли недавно вона модерувала зустріч з директорами департаментів освіти з усієї України, то остаточно переконалась, як багато зробила Львівщина у справі реформи профільної середньої школи.

«Керівники департаментів питали в наших директорів ліцеїв, а як ви це зробили, а які були найбільші виклики… І це насправді вражає. Тому Львівська область сьогодні точно може бути промоутером цієї реформи», - зауважила Парасковія Дворянин. .

Наступне таке громадське обговорення відбудеться в Полтаві 23 травня.