Львівщину з візитом відвідав Міністр охорони здоров’я Литви та заступниця Міністра з питань європейської інтеграції МОЗ України

Львівщину з візитом відвідав Міністр охорони здоров’я Литви та заступниця Міністра з питань європейської інтеграції МОЗ України

22.05.2024

Львівський обласний клінічний перинатальний центр відвідали Міністр охорони здоров'я Литви Арунас Дулікс, заступниця Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Марина Слободніченко, та Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас.

Гості оглянули відділення установи й укриття. Директорка перинатального центру Марія Малачинська розповіла про можливості центру надавати допомогу пацієнтам на етапі від планування і ведення вагітності, пологів, догляду за матерями і новонародженими, у т.ч за дітьми з екстремально малою масою тіла, до медичного супроводу дітей.

Під час знайомства гостей з відділенням допоміжних репродуктивних технологій мова зайшла за демографічну ситуацію. Арунас Дулікс, зазначив, що в Литві, як і в Україні, впродовж останніх років прослідковується тенденція до спаду народжуваності. 

Також Міністр охорони здоров'я Литви розповів про досвід оптимізації кількості медичних закладів в країні та як результат реформи — зростання показників якості надання медичної допомоги та зниження кількості летальних випадків серед жінок та немовлят.