Львівська обласна лікарня – серед лікарень України, які успішно розпочали проведення операцій з трансплантації органів

Львівська обласна лікарня – серед лікарень України, які успішно розпочали проведення  операцій з трансплантації органів

16.06.2021

Колектив комунального закладу обласної ради "Львівська обласна клінічна лікаря" долучився до десятки медичних установ України, у яких виконують складні операції із пересадки серця та нирок. Про це під час брифінгу сьогодні, 16 червня, розповів генеральний директор КНП ЛОР «ЛОКЛ» Михайло Гичка.

"Наші кардіо- та судинні хірурги самостійно провели забір органів у 56-річного донора та пересадили серце і нирку двом чоловікам віком 44 та 40 років. Робота в операційній тривала впродовж ночі. Це складний організаційний процес за новою сучасною методикою, яка значно зменшує ризик відторгнення органів. Раніше працівники нашої лікарні брали участь у проведенні операцій за кордоном, а тепер вперше здійснили аналогічну пересадку у Львові. Ми надаємо допомогу пацієнтам з усієї країни та щоразу впроваджуємо нові послуги, " - зазначив Михайло Гичка.

Медики наголосили на тому, що пересадка органів вимагає чіткої організації та постійної операційної готовності, а також дуже чітких протоколів. Важливо швидко знайти реципієнта сумісного із донором. Це дуже складний процес, адже через розбіжності показників різноманітних аналізів не кожен потребуючий пацієнт може отримати шанс на новий орган.

Лікарі подякували родичам донора, які погодилися на вилучення серця та нирок близької людини, щоб врятувати інші життя.

Стан пацієнтів із пересадженим серцем та ниркою поступово покращується. Другу нирку після вилучення та спеціальної підготовки перевезли до Лікарні швидкої медичної допомоги.

"В нашому закладі облаштовано сучасний операційний блок. Його потенціал значно більший, технологічно ми можемо оперувати більше пацієнтів. Ринок медичних послуг стрімко розвивається і держава повинна зараз дуже активно підтримати вітчизняну медичну галузь. Оскільки за красивою картинкою пересадки серця стоїть ще дуже багато галузевих проблем", - акцентував завідувач кардіохірургічного відділення обласної лікарні Віталій Аверчук.

На думку львівських медиків, майбутнє в медицині - за якісною механічною допомогою серцю. Це продовжує життя хворому і не потребує донора, а технологічні помпи можна замінити на нові.

"Ми плануємо втілювати такі операції вже цього року. Вони менш складні, ніж трансплантація, проте вартість приладів для стимуляції серця залишається в Україні дуже високою. Якщо їх закуповувати на рівні держави, то ціна стане дешевшою, а послуга доступнішою для пацієнтів", - розповів кардіохірург лікарні Дмитро Бешлей.

На думку керівництва лікарні, саме розвиток державно-приватного партнерства в Україні дав можливість залучати інвестиції в медичні заклади. За допомогою партнерів вдалося модернізувати операційні, встановити сучасне обладнання, на якому фахівці надають якісну медичну допомогу.