Львівська обласна рада ухвалила звернення щодо страйків польських перевізників на кордонах Україна - Польща

Львівська обласна рада ухвалила звернення щодо страйків польських перевізників на кордонах Україна - Польща

28.12.2023

Львівська обласна рада сьогодні, 28 грудня, ухвалила звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства закордонних справ України щодо страйків польських перевізників на кордонах Україна-Польща.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, занепокоєні ситуацією, яка склалась навколо резонансного наміру польських перевізників блокувати пункти пропуску «Корчова-Краківець», «Ягодин-Дорогуськ», «Рава-Руська-Гребенів». На жаль, намір перейшов у фазу дії, з 6 листопада польські перевізники активно блокують пункти перетину Україна-Польща як на в’їзд, так і на виїзд.

У червні 2022 року погоджено з делегацією Єврокомісії угоду про «транспортний безвіз», яка надалі була затверджена Президентом України та продовжена у березні 2023 року ще на рік. Тим самим згадана угода позбавила тягара перевізників щодо отримання міжнародних дозволів на перевезення країнами Євросоюзу, розв’язала величезну проблему нестачі дозволів і у такий спосіб Україна зробила величезний крок у сфері міжнародних вантажних перевезень на європейській арені. Проте після ліберизації міжнародних перевезень таке рішення також спричинило величезну конкуренцію на ринку, зокрема у сусідній Польщі. Польські перевізники заблокували пункти пропуску для вантажного транспорту та вимагають повернення видачу дозволів на міжнародні перевезення.

Паралізування вантажних перевезень призвезе до колосальних втрат для країни, і ці втрати відчує кожен українець, зокрема може призвести до децифіту паливно-мастильних матеріалів, продуктів харчування, речей особистого вжитку тощо, дефіциту до подорожчання продукції, і, як наслідок, збільшення показника інфляції. Але у розрізі експорту ще гірша ситуація, адже усе те збіжжя, яке дається такою важкою працею під постійними обстрілами, може пропасти намарно, уся продукція, в яку українці вкладають стільки праці та волі, просто згниє в очікуванні перетину кордону!

Ми сьогодні переживаємо важкі часи, Україна бореться за свою незалежність. На жаль, позбавлені доступу до портових перевезень, можливості авіаційних перевезень. Наземний транспорт – єдиний шлях до імпорту/експорту товарів, транзитних перевезень до портових міст Європи.

Враховую вищевикладене, ми, депутати Львівської обласної ради, закликаємо Президента України, міністерства усіх рівнів втрутитись у переговорний процес не тільки з польськими перевізниками, а й винести порушене питання на рівень держав Польща та Україна, за необхідності долучити інші країни до перемовин. Захистити інтереси держави та інтереси українців, зокрема на міжнародній арені», - йдеться у тексті звернення.