Львівський кардіологічний центр придбав сучасне обладнання для електрофізіологічних досліджень серця

Львівський кардіологічний центр придбав сучасне обладнання для електрофізіологічних досліджень серця

18.12.2023

У комунальному закладі Львівської обласної ради «Львівський обласний клінічний лікувально-діагностичний кардіологічний центр» запрацювало сучасне обладнання для електрофізіологічних досліджень серця.  Воно дозволить розширити спектр операцій та збільшити їхню кількість, а також зменшити кількість ускладнень у пацієнтів.

Ознайомився з роботою нової робочої станції для електрофізіологічних досліджень серця в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

«Найсучасніше в Україні обладнання для діагностування та лікування серцевої аритмії вже працює у нашому обласному кардіологічному центрі. З його допомогою кардіологи можуть швидко і точно встановити діагноз та врятувати життя пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. А це вже не тільки люди старшого віку, а й молодь.

Робочу станцію для забезпечення електрофізіологічного дослідження серця кардіоцентр придбав у межах Комплексної програми підтримки галузі охорони здоров'я Львівської області на 2021-2025 роки.

Загальна вартість медичного обладнання –  9,8 млн грн, з яких 9,2 млн грн – кошти обласного бюджету, 600 тис грн – власні надходжень кардіологічного центру», - наголосив Юрій Холод.

Як підкреслила т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська, серцево-судинні захворювання становлять найбільшу питому вагу в структурі захворюваності, смертності та інвалідності.

«Аритмія – це найбільш загрозливі стани, які можуть призвести до зупинки серця та інсульту. В останні роки кількість випадків інфарктів та інсультів зросла, а вік пацієнтів помолодшав», - підкреслила Наталія Літвінська.

За словами лікарів кардіоцентру, завдяки цій апаратурі вони зможуть рятувати життя вдвічі більшій кількості пацієнтів, адже такого рівня обладнання в області ще не було - вироблене в 2023 році.

Крім того, кардіологічний центр цьогоріч придбав ротоблятор останнього покоління для оперативного втручання при гострому інфаркті міокарда.

Довідково:

Щорічно в кардіологічному центрі лікується приблизно 2000 пацієнтів з порушеннями ритму та провідності. За 11 місяців 2023 року було проведено 297 операцій на серці при цій патології.

Більше 30% пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями мають різні види аритмій, а 25% пацієнтів мають так звані безсимптомні порушення ритму.

Потенційно – від 10 до 40 тис. дорослого населення Львівської області мають різні аритмії. Щороку майже у 7 тис. пацієнтів Львівщини реєструється порушення ритму у вигляді фібриляції або тріпотіння передсердь.