Львівський музей історії релігії запрошує на презентацію проєкту «Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури»

Львівський музей історії релігії запрошує на презентацію проєкту «Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури»

11.04.2022

У комунальному закладі Львівської обласної ради «Львівський музей історії релігії» у п’ятницю, 15 квітня, презентують проєкт «Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури». Автор – кандидат філософських наук, культуролог, співробітник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Олександр Савчук.

У 2021 році науковець реалізував проєкт 3D-візуалізації знищених шедеврів української дерев’яної церковної архітектури. Прекрасні споруди були знищені більшовиками у 1920-30-х роках на антирелігійній хвилі. У проєкті вдалося відтворити точні 3D-моделі втрачених об’єктів за кресленнями, що встиг зробити видатний харківський науковець Стефан Таранушенко.

«Протягом останніх тижнів російсько-української війни стало очевидно, що росія незмінно і систематично нищить не лише українців, а й українську культуру й українську ідентичність.

І, на жаль, архітектура як один із маркерів української ідентичності також зазнає ворожої руйнації: дерев’яні церкви Вознесіння Господнього у Лук’янівці на Київщині та Різдва Пресвятої Богородиці на Житомирщині, церкви Маріуполя та Волновахи, самобутня архітектура Тростянця Сумської області тощо», - зауважують у Львівському музеї історії релігії.

Під час лекції-презентації продемонструють, як виглядали шедеври української національної архітектури і як знищувалася українська ідентичність через архітектуру.

Початок презентації о 16:00 год.