Львівський обласний кардіоцентр використовує мінімальноінвазивний метод операцій на серцевих клапанах, при патології аорти та шунтуванні

Львівський обласний кардіоцентр використовує мінімальноінвазивний метод операцій на серцевих клапанах, при патології аорти та шунтуванні

04.04.2024

Мінімальноінвазивна кардіохірургія стає більш доступною для пацієнта у Львівському обласному кардіологічний центр. Це видається неймовірним, на перший погляд, але більшість кардіохірургічних операцій тепер можна зробити через невеликий розріз між ребрами.

Такий підхід дозволяє пацієнтам швидко одужати, не обмежує рухову активність після операції, дає можливість значно скоротити реабілітаційний період. Це надважливо для літніх пацієнтів, які «накопичили» багато супутніх хвороб.

«В нашій лікарні намагаються широко використовувати цей метод при операціях на серцевих клапанах, аорто-коронарному шунтуванні та патології аорти.

Від початку 2024 року у Львівському обласному клінічному лікувально-діагностичному кардіологічному центрі вже виконано 12 операцій на клапанах серця з міжреберних розрізів довжиною 5-6 см. Двом пацієнтам було імплантовано безшовні протези клапанів швидкого розгортання, які дають можливість імплантувати новий клапан за 10-15 хвилин та уникнути накладання десятків швів. Застосування таких протезів є великою рідкістю в Україні. Це зменшує час операції та ризики після хірургічного втручання, що своєю чергою сприяє швидшому відновленню та поверненню до нормального життя», - зазначив директор Центру Степан Павлик.

Мінімальноінвазивний метод операцій вкрай важливий як для літніх людей, які страждають від кількох захворювань одночасно, так і для молодих пацієнтів, яким важлива естетика та відсутність рубців.