Майже 40 операцій та понад 100 консультацій: результати місії американських хірургів у Львові

Майже 40 операцій та понад 100 консультацій: результати місії американських хірургів у Львові

25.10.2023

Майже 40 операцій та понад 100 консультацій провели американські та львівські  хірурги в обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ. Завдяки такій важливій місії діти з усієї України отримали вирішення складних проблем, які раніше вважались недосяжними. Самі американські колеги визнають: це були надскладні виклики.

«Цей тиждень змінив життя дітей і родин, дітки змогли самостійно дихати, їсти, посміхатися, дехто зняв окуляри, які раніше носив аби замаскувати обличчя зі шрамами.

Виснажливі і водночас приємні дні, найважливіше що наші колеги робили акцент на навчанні. З нетерпінням очікуємо подальшої зустрічі. Далі буде!”, - сказав медичний директор з хірургічної роботи Богдан Мальований.

Як зазначила завідувачка офтальмологічного відділення “Калейдоскоп” Наталя Гудима, спільно з американськими колегами лікарі проконсультували велику кількість пацієнтів у короткий період. Не всіх дітей була змога прооперувати, але робота була інтенсивною з 8 ранку до опівночі.

Серед пацієнтів, яким проводились оперативні втручання були діти, які мали особливості, які в анестезіології визначаються як «складні дихальні шляхи». Тому використовували інтубацію трахеї за допомогою фіброскопа, а також залучали ЛОР-фахівців та торакального хірурга. Окрім цього, для зменшення крововтрати використовували метод контрольованої гіпотензії аби забезпечити кращі умови для роботи хірургів.

«У цей приїзд довелося тісно співпрацювати з пластичним хірургом Ларрі Арнольдом. Ми спільно виконали декілька хірургічних втручань дітям різного віку (від 1 року до 16-ти) зі складною патологією кисті. Зокрема, декільком дітям виконано видалення келоїдних рубців на кисті із пластичним заміщенням повношаровим шкірним аутотрансплантатом. У процесі такої співпраці відбувається взаємне збагачення та обмін досвідом», - повідомив ортопед-травматолог, завідувач відділення травматології Олександр Корольков.