Міжмуніципальна співпраця: на Форумі місцевого розвитку дискутували про розвиток громад

Міжмуніципальна співпраця: на Форумі місцевого розвитку дискутували про розвиток громад

26.06.2019

 

Під час панельної дискусії «Міжмуніципальна співпраця: нові інструменти партнерства громад», що відбулась в межах Форуму місцевого розвитку у Трускавці, порушили питання розвитку громад шляхом міжмуніципальної співпраці.

Виконавчий директор Асоціації місцевих рад «Ради Львівщини» Василь Лозинський переконаний, що ідея муніципальної співпраці полягає в тому, щоб спільно вирішувати поставлені завдання і досягати мети.

Водночас, голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов зосередив увагу на спільній соціальній відповідальності різних громад.

«Дніпро далеко від Карпатського краю, але важливо почути приклади позитивної співпраці, адже ми всі перебуваємо на цьому шляху. Є приклади, коли ми лікарню залишали на районному рівні і є приклади, коли ми її передавали до ОТГ, де був колись центр району. Кращі результати там, де вона залишається на районному рівні, тому що всі громади за такого сценарію відчувають себе у рівних умовах», – зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.

За його словами, коли громади не хочуть брати відповідальність за установи, які їм не потрібні, це створює проблеми, адже доводиться ліквідовувати соціальні об’єкти.

«Сама дефініція проекту розвитку стояла давно. Коли була затверджена державна стратегія розвитку хвилею пішло ухвалення місцевих стратегій. Львівщина – хороший приклад у підготовці розвиткових проектів. У нас є ефективний інструмент – обласні програми розвитку. В них є конкурсна складова, аби зароджувались певні ідеї. Важливо у цьому процесі залучити до зацікавлення якомога більше громад», – наголосив керівник аналітичної групи ГО «Європейський діалог Олександр Софій.

На його думку, оцінювання розвитковості проекту має грати ключову роль.

Водночас, робота з громадами в процесі об’єднання показала великий рівень недовіри, що стало причиною низького рівня міжмуніципальної співпраці.

«Жодне з міст обласного значення Львівщини не об’єднало навколо себе громаду. Якщо йдеться про умови конкурсу проектів місцевого розвитку важливо зберігати баланс співфінансування. Треба спонукати громади до пошуку партнерів і спільної участі у проектах розвитку», – акцентувала директор Львівського центру розвитку місцевого самоврядування Галина Гречин.