Міжрегіональна співпраця: кращими практиками ділилися в межах конференції «Співпраця заради розвитку»

Міжрегіональна співпраця: кращими практиками ділилися в межах конференції «Співпраця заради розвитку»

09.12.2019

 

В межах Дня місцевого самоврядування, який відбувається в с. Плав`я Сколівського району  сьогодні, 9 грудня, відбулася панельна дискусія “Міжрегіональна співпраця: кращі практики і перспективи”.

Учасники конференції зупинилися на кращих практиках і перспективах міжрегіональної та транскордонної співпраці в межах своїх регіонів. 
Зокрема, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс розповів про досвід Закарпаття в залученні коштів Європейського Союзу на розвиток інфраструктурних об’єктів.

«На сьогодні ми можемо похвалитися залученням близько 4 млн євро коштів ЄС на найбільш проблемні питання Закарпаття. Це утилізація та переробка твердих побутових відходів, а також екологічна програма по відновленню роботи Солотвинського солерудника. Це дійсно для нас дуже добрий поштовх», - зазначив Михайло Рівіс. 

В свою чергу голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян зауважив: «Буковина має досвід в реалізації різних проектів. Багато чого залежить від державної політики, підтримки влади, ініціативи громад. На жаль, є багато нереалізованих ініціатив - це розбудова прикордонної інфраструктури, водночас в рамках транскордонного співробітництва ми реалізовуватиме 5 проєктів на загальну суму понад 10 млн євро. Дуже сподіваємося, в межах зустрічі  на Сколівщині, напрацювати нові напрями міжрегіональної співпраці».

Заступник голови Івано-Франківської обласної ради Сергій Басараб розповів про ті кроки, які здійснюються для покращення життя мешканців області.

«Насамперед, ми намагаємося залучати інвестиції в регіон, розвивати виробництва, створювати нові робочі місця. Щодо одних з найвіддаленіших наших районів - Верховинський і Косівський –  то тут маємо прекрасний  приклад залучення європейських коштів на спорудження туристичних центрів, орієнтована вартість яких - 400 тисяч євро. Це реальні кроки, які дають підставу вірити, що беручи участь у конкурсах можна вигравати і отримувати фінансовий ресурс. Це реальний результат та реальні можливості для наших громад».

Ігор Бондаренко голова Закарпатська ОДА наголосив на важливості співпраці між владою та громадою та спільному баченні розвитку регіону, зокрема Карпатського.

Про те, над якими напрямками зараз працює найвищий законодавчий орган України розповів народний депутат Микола Княжицький:

«Зараз в парламенті ми  працюємо над тим, щоб створити т.зв. «Карпатську групу депутатів» для налагодження співпраці з польським парламентом, зокрема йдеться про встановлення контактів між органами місцевого самоврядування України  і Польщі. Попередньо ми домовилися провести форум органів місцевого самоврядування України і Польщі для того, щоб мати змогу  знайти партнерів і подаватися на отримання коштів європейських програм та фондів». 

В межах панельної дискусії голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин презентував  ініціативу міжрегіональної співпраці “Мале Карпатське коло”. 

За його словами, Мале Карпатське коло – це проєкт із розбудови інфраструктури, зокрема дорожньої в центральній частині Українських Карпат. Це дозволить покращити доступність та скоротити час доїзду до пунктів призначення. Голова облради представив схеми, механізми та орієнтовні розрахунки вартості ПКД для чотирьох карпатських областей. 
«Це ідея, яка об’єднала довкола себе представників чотирьох областей - Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької. Ця ініціатива, переконаний, зможе отримати ресурси на свою реалізацію, оскільки тематика Карпат зараз у фокусі неабиякої уваги. 
Робота, яка нас чекає в найближчій перспективі – це розробка проектно-кошторисної документації на 365 км карпатських доріг і спільний пошук джерел фінансування на них», - зазначив Олександр Ганущин.

Також під час дискусії виконавча директорка Асоціації “Єврорегіон Карпати – Україна” Галина Литвин - Програму підтримки ініціатив місцевих карпатських громад.

Опісля панельної дискусії відбулося підписання Меморандуму про співпрацю для реалізації ініціативи “Мале Карпатське коло” та Меморандуму про співпрацю у рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад у 2020 році між Асоціацією “Єврорегіон Карпати – Україна” і компаніями-партнерами Програми.