На Форумі місцевого розвитку обговорили залучення фінансових ресурсів для розвитку малого і середнього бізнесу

На Форумі місцевого розвитку обговорили залучення фінансових ресурсів для розвитку малого і середнього бізнесу

26.06.2019

 

Можливості залучення фінансових ресурсів для розвитку малого і середнього бізнесу обговорили на панельній дискусії під час Форуму місцевого розвитку у Трускавці.

На думку голови правління ГО «Інститут регіонального розвитку бізнесу» Валерія П’ятака, ключовим пріоритетом для місцевого розвитку є сприятливе середовище для інвестицій та розвитку підприємництва.

«Якщо це середовище комфортне, є працюючий самодостатній і конкурентний бізнес,  інвестиції – тоді є наповнення бюджету. Мале підприємництво – це база для стабільності і росту. Для Європи гасло «Спочатку допоможи малому» – це дуже конкретна дія. Це різноманітні програми підтримки малого і середнього бізнесу, ліберальна політика в тому числі фінансова», – зазначив Валерій П’ятак.

Т.в.о. директора департаменту економічної політики ЛОДА Марта Бухтіярова розповіла, що на Львівщині діє стратегія розвитку підприємництва, є також обласна програма підвищення конкурентоспроможності  області.

«В межах обласної програми ми підтримуємо малі підприємства, в яких працює 60% працівників області. Ми надаємо відшкодування відсотків за кредитами для малого бізнесу. За 3 роки дії програми 71 підприємець взяв кредит і отримав відшкодування з обласного бюджету. Загалом у малі підприємства залучено майже 30 мільйонів гривень. За відгуками підприємців ми підготували зміни до Програми, зокрема збільшено розмір  кредиту з 750 тисяч до 3 мільйонів гривень, розширено види економічної діяльності, також можна буде закуповувати автомобілі та устаткування. Також підтримуємо підприємницьку ініціативу учасників АТО. Вже 7 учасників АТО змогли скористатися цими коштами, щоб почати власний бізнес», – розповіла Марта Бухтіярова.

Директорка департаменту продажів корпоративним клієнтам «Нова пошта» Олеся Копчук представила новий інструмент для малого бізнесу.

«redBOX, червона коробка – це інноваційне рішення для малого бізнесу. Сама коробка, відправлення та додаткові послуги – все це включено у вартість. Немає необхідності  зважувати відправлення, вимірювати габарити. Все, що поміститься в коробку, буде мати єдину вартість. Також до вартості включені можливості переадресації в межах міста та у разі відмови клієнта повернення цього відправлення», – розповіла Олеся Копчук.