На горі Маківка на Львівщині вшанували полеглих січовиків

На горі Маківка на Львівщині вшанували полеглих січовиків

19.05.2024

 

На горі Маківка у Стрийському районі на Львівщині сьогодні, 19 травня, відбулися пам'ятні заходи з нагоди річниці бою Українських січових стрільців з російською загарбницькою армією під час Першої світової війни.

Участь у вшануванні пам'яті полеглих січовиків взяли представники Сколівської та Славської громад, громадськість, духовенство та депутати Львівської обласної ради Святослав Шеремета, Тетяна Письменна та Олег Дуда. Учасники заходу поклали вінки та запалили лампадки біля Меморіалу січовим стрільцям. Священики відправили чин панахиди за загиблими воїнами.

Також з нагоди річниці відбулося громадське віче. 

Від імені Львівської обласної ради виступив голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета. 

«Маківка- наше місце сили. Де українці на початку 20 століття довели, що ми є нацією, що ми заслуговуємо на незалежність та наше майбутнє. 

Україна буде тоді, коли ми будемо пам’ятати свою історію, коли ми будемо шанувати місця памяті.

Зараз ворог той самий, з такими ж московськими кривавими методами, тому маємо зробити усе можливе, щоб ми відстояли свою незалежність, щоб ми захистили не лише Україну, а й Європу,  увесь цивілізований світ від цієї азійської орди», - зазначив Святослав Шеремета.

Довідка
Бої за гору Маківка відбувалися під час Першої Світової війни, з 29 квітня до 4 травня 1915-го року. Українські січові стрільці у складі австро-угорської армії зупинили просування військ російської імперії. Здобувши перемогу у бою, через тиждень під натиском австро-угорських військ виснажена армія окупантів відступила далеко на схід.
Це був перший великий бій Українських січових стрільців. На місці поховань загиблих бійців УСС українці збудували Меморіал.