На Львівщині пропонують розширити можливості програми кредитування “Власний дім”

На Львівщині пропонують розширити можливості програми кредитування “Власний дім”

06.10.2023

За 9 місяців програма Підтримки індивідуального житлового будівництва на селі “Власний дім” виконана на 83%.

Про це повідомив начальник відділу інвестиційного розвитку департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Михайло Політило на засіданні постійної комісії з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій Львівської обласної ради.

На кінець вересня надано 8 кредитів сільським забудовникам на суму 1,55 млн грн. Загалом, прийнято рішення про виділення 11 кредитів на суму 2,11 млн грн.

Коштами на суму 1,1 млн грн для будівництва нового житла скористалися 5 сімей. 350 тис.грн на реконструкцію житла отримали 2 сім'ї. Ще одна сім'я скористалася кредитом у сумі 100 тис. грн для спорудження інженерних мереж. Троє позичальників – багатодітні сім'ї.

Кредитними коштами скористалися мешканці Зимноводівської, Перемишлянської, Пустомитівської, Куликівської, Давидівської, Солонківської та Сколівської громад.

Коштом кредитів, наданих забудовникам в поточному і попередніх роках, введено в експлуатацію 6 житлових будинків загальною площею 1,04 тис.м.кв. З початку року до бюджетів всіх рівнів позичальники повернули 2,1 млн грн. До обласного бюджету повернуто 1,0 млн грн. Ці кошти скеровані на подальше фінансування кредитної програми.

“Програма виконується. Очевидно, що потрібно збільшити фінансування із загального фонду. Бо на сьогодні маємо тільки фінансування зі спеціального фонду. Це кошти, що були отримані в попередніх роках і які повертаються позичальниками”, – каже Михайло Політило.

“Думаю, що на наступний рік треба збільшувати суму коштів по програмі”, – зазначив депутат Львівської обласної ради Богдан Гагалюк.

Керівник обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Наталя Цимбаліста повідомила, що за увесь час дії програми кредитами скористалися 503 позичальники. У 2023 році з заявою про виділення кредиту до них звернулася 21 особа.

“Звертаються учасники АТО, військовослужбовці, учасники бойових дій. Вони покладають велику надію на наш фонд, на покращення житлових умов і придбання будинків і квартир у сільській місцевості, – каже Наталя Цимбаліста. – Не кожен може наважитись на іпотечні кредити. Ця програма дієва, але, на жаль, сума мала. Прошу підтримати ініціативу і підняти суму кредитування”.

Як зазначила Наталя Цимбаліста, на загальнодержавному рівні вирішується питання розширити дію програми на невеликі міста. Зміни діятимуть під час війни та три роки у післявоєнний період.

Комісія взяла інформацію до відома, підтримавши пропозицію збільшити суми на кредитування. Зокрема, на будівництва нового будинку до 600 тис. грн. Для утеплення житлових будинків та квартир, заміну зовнішніх дверей та вікон, ремонт даху – до 400 тис. грн. Для придбання готового або незавершеного будівництва – до 500 тис. грн і на подальшу добудову реконструкцію і ремонті роботи ще 100 тис. грн (у загальному 600 тис. грн.). На будівництво інженерних мереж і опалення – до 300 тис. грн.

Питання виконання програми заслухає сесія Львівської обласної ради. “Комісія збільшила суми кредитів за програмою “Власний дім”, оскільки теперішні суми є мізерними. Пропозиції напрацьовані фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі та погоджені з департаментом архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА. Змінили технічні моменти, передбачили збільшення сум по кредитах”, – зазначив голова комісії Юрій Раделицький.