На полях садиби Івана Франка, що у Нагуєвичах, музейники виростили урожай картоплі для ЗСУ

На полях садиби Івана Франка, що у Нагуєвичах, музейники виростили урожай картоплі для ЗСУ

11.10.2022

Працівники Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» виростили та зібрали 1 тонну 300 кг картоплі та передали урожай для Збройних Сил України. Про це повідомив директор музею Богдан Лазорак.

У травні цього року музейники вирішили посадити 200 кг насінневої картоплі на земельній ділянці, яка колись належала батькові Івана Франка - Якову Франку.

Як відомо, український геній підносив значення картопляного господарства в українській культурі. Про це він зазначив у 1880 році в тексті "Дещо про картоплю".

"Що народ справді просить Бога о то, щоби зародив картоплю, се показує слідуюча пісня: Ой господи милосердний, та ми твої діти! Та зароди, боже, бульбу, щоби не жьидіти!», - писав Франко.

«Відродження давнього господарства родини Франків у Нагуєвичах сьогодні є особливо актуальним, адже йде кровопролитна війна українців з кацапами», - зазначив директор комунального закладу Львівської обласної ради «Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» Богдан Лазорак.

Зібраний врожай колектив музею  передав команді волонтерів Дрогобиччина SOS. Картоплю відвезуть на польові кухні ЗСУ. А наступного року працівники музею планують висадити вже власну насінневу картоплю на полях Франка.

«Все Буде Франкова Україна», - запевняють у Нагуєвичах.