Національно-патріотичне виховання: у Львові презентували мовний посібник для дітей

Національно-патріотичне виховання: у Львові презентували мовний посібник для дітей

06.07.2023

Сьогодні, 6 липня, у Львові презентували навчальний посібник для дітей "Національно-патріотичне виховання на уроках української мови у 2-х частинах" в межах проєкту «Говори українською, бо живеш на своїй землі!».

У ньому представлені методичні розробки навчальних занять з української мови для середньої школи з елементами патріотичного виховання. Їх можна використовувати як під час навчального процесу, так і в позашкіллі, для педагогів, учнів та батьків, які хочуть вивчити або удосконалити знання української мови.

«Патріотизм сьогодні - це не мода, а виклик сучасності. Це національна ідея самостійної соборної української держави. Це право українців говорити рідною мовою на своїй землі», - зауважила авторка проєкту, філологиня Феодосія Колесник.

Феодосія Колесник розповіла про реалізацію свого авторського мовного проєкту «Говори українською, бо живеш на своїй землі!» для тимчасово переселених людей, роботу у громадах, з різними громадськими організаціями та фондами, освітянським середовищем, які допомагали та співпрацювали в межах авторського освітнього курсу. 

Голова правління ГО «Спілка жінок Львівщини», нейропсихологиня Дана Мехедова зауважила, що у питанні розвитку мови та мовлення потрібно працювати як з дітьми, так і їх батьками, допомагати їм збагнути багатство української мови.

«Якщо ти українець, ідентифікуєш себе з цією нацією, ти маєш пропагувати українську мову, українські традиції, цінності, усе українське. Ми зараз живемо у час змін, тому маємо використати його для справжніх змін у нашому житті.  Маємо створити міцний фундамент розуміння, що Україна - це просто якась крапка на карті, що  сьогодні ми маємо, а завтра не маємо говорити українською мовою. Мова – це не просто індикатор, це сутність нашого існування», - наголосила Дана Мехедова.

Директор  Патріаршого Дому у Львові, БО «БФ «Майстерня Милосердя» Мирослава Полець розповіла, що вони зараз опікуються КЗ ЛОР «Журавненський будинок підтриманого проживання», де тимчасово перебувають дітки з Запорізької області. Познайомившись з вихователями та дітками дошкільного віку, спільно з мовниками було прийнято рішення провести для них такий навчальний мовний курс, адже ніхто з них не розмовляв  українською, а коло спілкування не було достатнім. За її словами,  важливо, що проєкт Феодосії Колесник проводиться з ухилом на національно-патріотичне виховання, любов до української пісні, поезії, мови. 

Наразі світ побачила перша частина посібника для дітей "Національно-патріотичне виховання. Готується до друку друга.