Наступного тижня в Домі Франка відкриється виставка «Franko made in the U.S.S.R»

Наступного тижня в Домі Франка відкриється виставка «Franko made in the U.S.S.R»

03.06.2021

У комунальному закладі Львівської обласної ради - Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка  з 10 червня розпочнеться концептуальна виставка, яка допоможе усвідомити роль радянської пропаганди у творенні образу Каменяра та  відчути і зрозуміти реальний образ українського письменника.

Організатори пояснюють, що раніше через мистецькі твори намагалися показати образ Івана Франка, сконструйований в епоху Радянського Союзу, як «вічного революціонера», «каменяра», «радянського героя».

Насправді  цей образ базувався на соціалістичних канонах радянської мітології і вписувався в географічний та міський простір, зокрема у  Львові. 

Саме тут постав університет імені Івана Франка, Музей Іван Франка, його іменем називають Оперний театр, а також вулицю, площу, парк. 

Одним з найкращих способів пропаганди радянізованого образу Франка був і кінематограф, тому на виставці демонструватиметься фільм «Іван Франко» створений 1956 року до 100-річного ювілею Івана Франка.

Паралельно з офіційним дискурсом існував андеграундний погляд на Франка. Зокрема, через прагнення показати Івана Франка насамперед як Людину, а не «радянського героя» – через погляд на внутрішній та психологічний світ  письменника.

На виставці представлені твори живопису, графіки, скульптури. Багато робіт демонструватимуться вперше.

Виставка реалізується в рамках конкурсу Львівської міської ради «Фокус на культуру».

Куратор виставки Михайло Кобрин, кандидат філософських наук, директор Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької.

Художнє оформлення та дизайн Сергія Петлюка.