Облрада просить надати державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» статус національного

Облрада просить надати державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» статус національного

13.07.2021

Обласна рада звернулася до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо надання комунальному закладу Львівської обласної ради «Адміністрація державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» статусу національного.

Депутати зауважують, що 27 серпня 2021 року українці всього світу відзначатимуть 165-річчя від дня народження Івана Франка, постать якого в процесі становлення української державності, національної культури та науки важко переоцінити.

«Зрештою, розвиток музейної справи у структурі державного історико-культурного заповідника в Нагуєвичах завдячує передовсім постаті українського генія Івана Франка, який народився в батьківській садибі Якова Франка 27 серпня 1856 року, тут розпочав свою багатогранну творчу діяльність, що в майбутньому стала для багатьох поколінь українців стимулом для розвитку національної Незалежності.

До недавнього часу хроніка музею Івана Франка в Нагуєвичах традиційно велася з 1946 року, коли в Нагуєвичах було організовано офіційний радянський державний музей. Проте з появою у 2019 році нових джерельних матеріалів Інституту національної пам’яті, Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» змінив часові рамки: музейними витоками вважається не 1946 рік, а 1934 – 1939 роки, коли українці вперше оголосили про початок реалізації ідеї створення «Дитячої оселі, захисту і музею пам’яток Івана Франка». Однак польська влада тоді заборонила відкривати українцям музей І. Франка. У 1940 році син Івана Франка – Петро Франко (співзасновник Пласту, науковець-хімік, письменник, військовий льотчик УГА) підготував усі необхідні документи, щоб відкрити в Нагуєвичах перший заповідник республіканського значення. Щоправда, радянська влада тоді побоялася це зробити, ганебно розстрілявши Петра Франка у 1941 році. І лише 1946 року влада все ж створила перший музей, який проіснував у тому статусі до 1994 року.

Кабінет Міністрів України 10 березня 1994 року прийняв постанову № 154 «Про державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» на батьківщині Івана Франка», задокументувавши створення великого комплексу на базі колишнього музею – з метою збереження меморіальних місць, пов’язаних з життям і творчістю українського письменника-мислителя Івана Франка.

Сьогодні до складу ДІКЗ «Нагуєвичі» входять: Літературно-меморіальний музей Івана Франка із скульптурною композицією «Іван Франко і світова література», «Будинок літератора», «Літній театр», «Галявина казок», «Стежка Івана Франка» та всесвітньовідомий Музей-садиба родини Івана Франка.  Хранителі музею зберігають і популяризують речі, яких торкалась рука Івана Франка, невипадково з 2014 року Музей-садиба родини І. Франка бере участь у програмі «Найкращі пам’ятки України – обрані народом».

Щорічно, починаючи з  2017 року, у день народження І. Франка ДІКЗ «Нагуєвичі» проводить відомий «Етно-фест у садибі Франка» із залученням численних автентичних історичних реконструкцій, сучасних креативних культурних проєктів, етнографічних локацій та найвідоміших естрадних колективів і гуртів України, що загалом заохочує приїжджати до Нагуєвич від 5 000 до 10 000 відвідувачів. Родзинкою музейного простору є мандрівка територією заповідника та околицями Нагуєвич на фіакрі.

У науково-дослідній роботі працівники заповідника ставлять за мету проводити наукові дослідження природи, історії, пам’яток культури, що є на території заповідника, науково-теоретичні та науково-практичні конференції. У науково-освітній роботі визначаються такі основні завдання: проводити екскурсії пам’ятними місцями Нагуєвич (горішня та долішня церкви, урочище Ярина, «Стежка Івана Франка»); організовувати та проводити лекції, семінари, круглі столи, презентації, конференції, тематичні вечори, гуртки, майстер-класи. Крокуючи в ногу з часом, застосовувати в роботі нові методики проведення екскурсій: інтерактивні, театралізовані, квести. Презентації нових тимчасових та постійних виставок. Однією з таких є нещодавно створена виставка «Василь Франко». Надзвичайно цінні раритетні матеріали для цієї експозиції (рукописи, листи, речі з домашнього архіву, автентичну чоловічу сорочку) передав з-за океану Зенон-Захар Франко, син Василя Франка – племінника Івана Яковича. Саме Василь Захарович Франко доглядав за важкохворим Іваном  Франком від серпня 1915 до травня 1916 року.

Музейні фонди ДІКЗ «Нагуєвичі» збільшилися за останні три роки із 3 120 одиниць до 10 211 експонатів основного фонду. Серед пам’яток є й унікальні, зокрема відреставрований образ Св. Миколая Чудотворця із церкви Св. Миколая в Нагуєвичах, печатка парафії цієї церкви, стародрук богослужбової книги 1696 року, численні зразки археологічних пам’яток, які вивчав І. Франко в околицях Нагуєвич.

Сьогоднішній склад колективу музейного комплексу в Нагуєвичах зумів креативно і науково підійти до справи відродження та популяризації історичної пам’яті про національного генія Івана Франка не тільки в Україні, але й за кордоном. Комплексні історико-культурні програми «Музична Франкіана» 2018 – 2019 років у Сєвєродонецьку, «Від землі Франка до землі Віттелона у
м. Лєгниця» (Республіка Польща), унікальний проєкт міжнародної виставки «Посмертна маска вічно живого» у підземеллях музею в Нагуєвичах, що організована спільно з польською фундацією «Охороняймо спадщину», – усе це запрезентувало світові зовсім невідомі контексти з життя національного українського генія, який народився і виріс у Нагуєвичах.

Станом на 2020 рік ДІКЗ «Нагуєвичі» став відомий далеко за межами України і на основі угод підтримує науково-дослідні й конференційні зв’язки з українськими громадами в Канаді, США, Польщі, Литві, Білорусі та ін.

У доволі непростий час визвольної війни України за території, відібрані Російською Федерацією, упродовж 2014 – 2021 років у галереї Літературно-меморіального музею І. Франка діє унікальна виставка «Від Різдва УГА до Різдва АТО», яка представляє тяглість традиції озброєння українських військових від 1914 року до 2020 року.

Важливо, що за період 2017 – 2020 років вдалося відродити традицію постійних експедицій, які приносять колосальні результати як у збереженні пам’яток сакральної архітектури, так і в плані поповнення бойківської спадщини Франкового краю. Зокрема, важливо означити постійну експедицію ДІКЗ «Нагуєвичі» та Львівського відділення Інституту українознавства ім.
І. Крип’якевича НАН України, а також коломийського реставраційного центру.

Серед ключових досягнень у галузі видавництва є започаткування власної друкованої продукції: «Садиба Франка: науковий збірник заповідника «Нагуєвичі», 2020 р., Кн. 1., 700 с.; двомовна монографія, присвячена бургомістру Дрогобича епохи Івана Франка «Ян Нєвядомський (1840-1914) – його роль у житті Дрогобича», Лєгніца – Нагуєвичі, 2020 р., 185 с.; збірник наукових праць «Нагуєвицькі читання» 2019 року та багато інших фотоальбомів і сувенірної продукції для малят.

ДІКЗ «Нагуєвичі» бере активну участь у всебічних програмах підтримки та розвитку культури. Музей ставав переможцем у програмах проєктів розвитку культури Львівської обласної державної адміністрації (щорічно в період 2017 – 2021 років), тричі переможцем у  конкурсі мікропроєктів Львівської обласної ради, у 2020 році посів 11 місце в проєкті «День народження І. Франка» у лоті «Визначні події від Українського культурного фонду». Упродовж 2018 – 2019 років музейний комплекс перемагав у програмі проєктів міністерських субвенцій на підтримку експозицій, фондового обладнання та фондових вітрин.

Варто зауважити, що статус національного для одного із найдавніших музейних комплексів України колектив установи намагається здобути впродовж 2005 – 2019 років, щоправда, досі ця ініціатива так і не була підтримана владними органами. Сьогодні, коли наближається 165-та річниця від дня народження І. Франка, ця ініціатива вкрай важлива з метою ще більшої популяризації постаті українського генія, а також реабілітації ініціатора першого заповідника у 1940 році – його сина Петра Франка.

Активність колективу є ключовим механізмом для активності відвідувачів та шанувальників спадщини Івана Франка в Нагуєвичах, підтвердженням цьому є, безумовно, сучасні онлайн-сторінки установи: https://www.facebook.com/sadyba.batkiv/, та https://kamenyar.info/category/news/.

Враховуючи викладене вище, ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємося до Міністерства культури та інформаційної політики України з проханням ініціювати перед Президентом України питання про надання комунальному закладу Львівської обласної ради «Адміністрація державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» статусу національного», - йдеться у зверненні.