Облрада закликає невідкладно ухвалити законопроєкт щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну

Облрада закликає невідкладно ухвалити законопроєкт щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну

16.07.2021

Львівська обласна рада звернулася до Верховної Ради України щодо невідкладного прийняття законопроєкту № 4358 від 10.11.2020 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну».

«Ми, депутати Львівської обласної ради VIIІ скликання, глибоко стурбовані загрозливою ситуацією, яка виникла у зв’язку з високим рівнем поширеності серед населення України, особливо молоді, куріння тютюнових виробів, тютюнових виробів для електричного нагрівання, електронних сигарет, нікотинових подушечок та кальянів.

Згідно з останніми соціологічними опитуваннями 2020 – 2021 років, 30% молоді не вважають електронні сигарети та тютюнові вироби для електричного нагрівання шкідливими для здоров’я. У 2020 році поширеність куріння серед молоді віком 18 – 30 років зросла, у порівнянні з 2019 роком, на 10%. Причиною цього є доволі агресивне поширення реклами всіх видів тютюнових виробів та виведення на ринок тютюнових виробів для електричного нагрівання, які досі не прирівняні до тютюнових виробів.

В Україні сьогодні констатується низький рівень захисту здоров’я людини, особливо дітей та молоді. Це пов’язано з тим, що тенденція до куріння тютюнових виробів збільшилась після попередніх семи років поступового спаду. Дослідження свідчать, що в Україні теперішніми споживачами тютюнових виробів є 14,9% учнівської молоді у віці 13 – 15 років, а це кожен 6-й старшокласник.

Керуючись рішенням № 22 8-ї конференції сторін Рамкової Конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну, що прийнято в жовтні 2018 року, Україна взяла на себе зобов’язання попередити початок вживання інноваційних та нових видів тютюнових виробів, зокрема тютюнових виробів для електричного нагрівання, електронних сигарет, нікотинових подушечок та ін.

За останні 5 років критичною стала проблема куріння, вживання та реклами тютюнових виробів, тютюнових виробів для електричного нагрівання, електронних сигарет, нікотинових подушечок та кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства, що фактично призводить до примусового пасивного куріння всіма відвідувачами закладів і є шкідливим для здоров’я громадян.

Українські міста заполонила реклама тютюнових виробів для електричного нагрівання, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, електронних сигарет, нікотинових подушечок, кальянів шляхом оформлення віконних вітрин у стаціонарних об'єктах торгівлі, малих архітектурних формах та найбільш вдалого демонстрування в точках продажу. Згідно з дослідженнями, така реклама стає однією з ключових причин початку куріння молоддю. Виробники свідомо розміщують пачки виробів у вітринах магазинів на спеціальному фоні, використовуючи яскраві дизайнерські рішення, аби привертати увагу не лише активних споживачів їхньої продукції, але й потенційних споживачів. Це є формою стимулювання куріння, яке спрямовано передусім на дітей та молодь, для яких тютюнова продукція перетворюється на спокусливий та привабливий товар.

Варто зазначити, що заборона видимого розміщення пачок тютюнових виробів, як спосіб зниження рівня куріння та стимулів до куріння, діє в низці таких країн, як: Велика Британія, Австралія, Канада, Норвегія, Фінляндія, Ірландія, Ісландія, Нова Зеландія, Таїланд, Панама, Кенія, Непал, Хорватія, Словенія, Білорусь.

Враховуючи викладене вище, ми, депутати Львівської обласної ради, просимо в найкоротші терміни розглянути та прийняти в цілому проєкт закону № 4358 від 10.11.2020 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну», взявши до уваги пропозиції і поправки стосовно заборони видимого розміщення в точках продажу тютюнових виробів, електронних сигарет, тютюнових виробів для електричного нагрівання, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, нікотинових подушечок», - йдеться у тексті звернення.

Нагадаємо, 7 липня відбувся круглий стіл «Чому у ресторанах Львівщини знову курять, а міста заполонила тютюнова реклама?».