Олександр Ганущин зустрівся з польськими партнерами з Підкарпатського воєводства

Олександр Ганущин зустрівся з польськими партнерами з Підкарпатського воєводства

06.08.2019

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин та голова Львівської ОДА Маркіян Мальський сьогодні, 6 серпня, обговорили сучасний стан та потенційні напрямки співробітництва з Воєводою Підкарпатським Евою Леніарт та Маршалком Підкарпатського воєводства Владиславом Ортилем.

На початку зустрічі, вітаючи гостей на Львівщині, Олександр Ганущин наголосив, що наша область та Підкарпатське воєводство мають високий рівень двосторонньої співпраці як в рамках міжрегіональних угод так і міжурядових органів.

«У першу чергу, дякую за цю співпрацю, яка триває вже довгий період. У межах існуючих інструментів, зокрема Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014 – 2020» – Львівщина і Підкарпаття впевнено ведуть перед. І власне органи місцевого самоврядування і їхні асоціації, а з нашого боку це Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна», є лідерами проектів-переможців», - зауважив він.

Як відомо, на території Львівської області реалізовується 10 проектів міжнародної технічної допомоги в партнерстві з Підкарпатським воєводством. Загальна кошторисна вартість проектів становить майже 21,3 млн євро, з яких грант ЄС – 19 млн євро, а загальний бюджет для Львівщини – 8,75 млн. євро. Проекти спрямовані на зростання туристичного потенціалу регіону, збереження спільної культурної та історичної спадщини, збереження екології та природних ресурсів, покращення доступу до якісних медичних послуг та розвиток дорожньої інфраструктури.

Далі, користуючись нагодою, очільник облради запросив гостей відвідати Дні Добросусідства з боку Львівщини, які відбуватимуться на Турківщині 27-28 вересня.

Крім того, сторони на прикладі успішного маршруту «Київ – Львів – Перемишль» обговорили питання відродження залізничного сполучення «Хирів – Загуж» (про це більше читайте – тут), покращення комфортності митного перетину кордону, реалізацію проектів у галузі культури та інші. «Упевнений, що ці кроки співпраці наближають Україну до Європейського Союзу», - сказав Владислав Ортиль.

Окрім того, Олександр Ганущин розповів гостям про співпрацю Львівщини та Луганщини в рамках проекту «Схід і Захід разом».

«Із усіх прикордонних воєводств і взагалі польських воєводств у нас найкраща співпраця саме з Підкарпаттям. Сподіваюся, що ми й надалі підтримуватимемо такий високий градус співпраці», - підсумував Олександр Ганущин.

У свою чергу польські партнери підтвердили важливість реалізації і в майбутньому спільних транскордонних проектів, а також озвучили ініціативу напрацювання стратегії розвитку Карпат силами країн Карпатського єврорегіону.