Пошуковці «Долі» провели толоку на Меморіалі воїнів Першої української дивізії УНА «Галичина»

Пошуковці «Долі» провели толоку на Меморіалі воїнів Першої української дивізії УНА «Галичина»

27.05.2021

Працівники комунального підприємства Львівської обласної ради Меморіально-пошуковий центр «Доля» у середу, 26 травня, провели толоку на території Меморіалу воїнів Першої української дивізії УНА «Галичина», що в околицях села Червон Золочівського району.

Пошуковці прибрали сухостій і побутове сміття на території Меморіалу, поправили могили воїнів-дивізійників, викосили трав’яні зарості поміж пам’ятними хрестами й по периметру усього кладовища.

Як відомо, цвинтар воїнів Першої української дивізії УНА «Галичина» створений у липні 1994 року Галицьким Братством колишніх вояків 1-ї Дивізії Української Національної Армії. Він розташований на узбіччі автодороги Львів – Тернопіль поміж селами Червоне і Ясенівці на Золочівщині – поблизу від місця, де відбувався прорив дивізії «Галичина» з оточення, і де багато вояків полягло від ворожих куль і бомб.

Тут перепоховано понад 250 останків полеглих у боях під Бродами. На цвинтарі побудовано каплицю-церкву, в стіни якої вмонтовано чотири меморіальні таблиці. По обидва боки від каплиці симетрично встановлено хрести на індивідуальних і на колективних похованнях вояків.