Пропозиції з покращення якості стічних вод у громадах Львівщини об'єднають в єдиний проєкт

Пропозиції з покращення якості стічних вод у громадах Львівщини об'єднають в єдиний проєкт

27.05.2024

У Львівській обласній раді сьогодні, 27 травня, відбулося засідання робочої групи з формування дорожньої карти розвитку системи водоочищення та водовідведення басейну Західного Бугу.

Захід за участі представників громад і партнерських організацій реалізується в межах міжнародного проєкту «Clean Baltic Source» («Чисте балтійське джерело»).

Представник Агенції економічного розвитку PPV Володимир Воробей презентував результати анкетування громад Львівщини, які беруть участь у роботі групи: Новояворівської, Яворівської, Мостиської, Великомостівської, Куликівської, Сокальської, Городоцької, Золочівської Жовківської, Червоноградської, Кам'янко-Бузької, Белзької, а також з сусідньої Волині – Нововолинської.

Під час анкетування аналізували технічний стан комунальних підприємств, укомплектованість і фаховий рівень менеджменту, наявність стратегії розвитку, прибутковість і фінансовий стан, наявність заборгованостей, технічний стан систем очищення стічних вод, стан трубопроводів, комунікацію зі споживачами і реагування на проблеми з водовідведенням, проєктне портфоліо з покращення систем очищення, досвід співпраці з міжнародними установами.

Представники громад розповіли про стан водоочисних споруд та про проєкти, реалізація яких покращить ситуацію з водоочищенням та водовідведенням. Як зазначив міський голова Золочева Ігор Гриньків, у зв'язку з ворожими атаками на об'єкти інфраструктури, виникла потреба в додатковому, альтернативному, енергозабезпеченні очисних споруд, які вимагають значних енергозатрат.

За участі співорганізаторів проєкту, представниці об'єднання водопостачальних підприємств Швеції Клари Вестлінг, виконавчого директора обласної асоціації місцевих рад «Ради Львівщини» Данила Сорокового, т.в.о. директора департаменту екології Львівської ОВА Оксани Війтик, представниці Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну Держводагентства Наталії Крутої учасники зустрічі обговорили подальші кроки робочої групи, зокрема напрацювання єдиного проєкту на основі пропозицій громад.

«В рамках проєкту «Clean Baltic Source», який ми реалізуємо в рамках співпраці зі Шведським інститутом і шведським урядом, обговорили можливість облаштування додаткових джерел живлення для водоочисних споруд, що є критично важливим в теперішній ситуації з ворожими атаками на об'єкти інфраструктури. На майбутнє розглядаємо створення єдиного проєкту, до якого увійдуть пропозиції територіальних громад з покращення водоочисних споруд, який зможемо подати для отримання грантових коштів», – зазначив Данило Сороковий.