Роман Кізима й Андріана Мальська розповіли про переваги створення Клінічного центру дитячої медицини

Роман Кізима й Андріана Мальська розповіли про переваги створення Клінічного центру дитячої медицини

14.09.2023

Про переваги створення комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Клінічний центр дитячої медицини» на базі об’єднаних двох комунальних закладів Львівської обласної ради: Львівської обласної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» та Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру йшлося в ефірі «Радіо ПЕРШЕ».

За словами в.о. головного лікаря Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Романа Кізими, дві лікарні, які пропонується об’єднати, мають різний профіль діяльності: «Охматдит» – це хірургічна клініка з ургенцією, а Західноукраїнський медцентр – спеціалізована клініка з плановою медициною.

«Пацієнти двох лікарень практично не перетинаються. Це означає, що ці дві клініки в медичному сенсі не конкурують, а конкурують лише у фінансово-політичному плані. Тому їм є сенс об’єднати свої зусилля для розвитку.

Колектив лікарень буде збережено, 99% персоналу не треба буде перенавчатися – вони займуть свої попередні посади в аналогічних структурах, які будуть в об’єднаній лікарні.

Загалом фізично особливих змін не буде, за винятком підрозділів, які є спільними для лікарень, наприклад бухгалтерія, лабораторія тощо.

Передбачається, що управлінська команда буде переформатована. Можливо, це будуть ті ж особи, але вже з новим рівнем відповідальності.

Ми керуємося принципом: лікарня – не для лікаря, лікарня – для пацієнта», - зауважив Роман Кізима.

Як наголосила голова опікунської ради «ОХМАТДИТу» Андріана Мальська, тільки в разі об’єднання обидві лікарні здобудуть статус надкластерної.

«Статус надкластерної лікарні збільшить державне фінансування для закупівлі новітнього медичного обладнання і відповідно покращить якість надання послуг пацієнтам, дозволить брати участь в програмах державного значення.

Крім того, буде збільшено коефіцієнт по оплаті послуг НСЗУ, а, отже, підвищаться зарплати для обох колективів.

Для лікарів полегшиться консультування – менше бюрократії, ми будемо бачити карту пацієнта в кожній лікарні.

Щоб робити прориви у медицині, пацієнторієнтованості, дослідницькій роботі, дуже важливо залучати позабюджетні кошти й плідно співпрацювати із благодійними фондами.

Сподіваюся, що депутати Львівської обласної ради підтримають бажання обох колективів дитячих лікарень об’єднатися задля росту та розвитку», - підкреслила Андріана Мальська.

Повністю послухати програму можна тут: http://surl.li/lcblk

Нагадаємо, комісія з питань охорони здоров’я та материнства і комісія з питань комунального майна підтримали ініціативу створення Клінічного центру дитячої медицини. Кінцеве рішення має ухвалити Львівська обласна рада.