Розвиток інфраструктури в гірських районах – першочергове завдання

Розвиток інфраструктури в гірських районах – першочергове завдання

27.06.2019

Як забезпечити сталий розвиток гірських територій після прийняття концепції розвитку українських Карпат? Це питання було в центрі дискусії «Перспективи розвитку гірських територій», що відбулася сьогодні, 27 червня, у рамках IV Форуму місцевого розвитку у Трускавці.
Перший заступник міністра регіонального розвитку будівництва і житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода розповів про основні кроки, які здійснює у цьому напрямку  Міністерство.

«Мінрегіон забезпечує законодавчий супровід концепції, але велика робота має бути проведена і в регіонах при підготовці регіональних концепцій розвитку. На жаль, останнім часом активність регіонів дещо знизилася, що обмежує кількість креативних проектів», - резюмував він.
Більшість учасників дискусії наголошували на першочерговій ролі розвитку інфраструктури у гірських районах.

«З’ являться якісні дороги та інша інфраструктура – пожвавиться життя, потягнеться турист, отримає стимул для розвитку малий бізнес», - констатував міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко.
В свою чергу голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк загострив питання, заявивши, що відсутність усіх вищенаведених факторів призводить до посилення трудової міграції з цих територій.

Народний депутат України Микола Величкович вважає, що для забезпечення підтримки законодавчих актів, що забезпечуватимуть розвиток українських Карпат, потрібно створити потужне «гірське» лобі. 
«У бюджеті України повинен бути окремий рядок фінансування гірських територій. Будуть стабільні великі бюджетні вкладання – потягнуться і приватні інвестори», - заявив він.

На бюджетних нюансах наголосив і голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, який заявив, що в українському парламенті склалася хибна практика, коли під час перерозподілу бюджетних коштів депутати «тягнуть ковдру» в сторону великих міст і особливо столиці.
«У Львівській обласній раді більшість депутатів теж живуть у Львові чи його околицях. Але свої рішення ми приймаємо, враховуючи інтереси всіх районів, а особливо гірських», - констатував він.