Розвиток транспортної інфраструктури в Карпатському регіоні - одна з важливих тем Форуму місцевого розвитку

Розвиток транспортної інфраструктури в Карпатському регіоні - одна з важливих тем Форуму місцевого розвитку

26.06.2019

 

У межах Форуму місцевого розвитку сьогодні, 26 червня, відбулась дискусійна панель «Транспортна інфраструктура як імпульс місцевого розвитку Карпат». Під час якої фахівці галузі різних країн обмінялися думками щодо шляхів розвитку транспортної інфраструктури в Карпатському регіоні.
На думку голови комітету Верховної ради України з питань транспорту Ярослава Дубневича законодавче підґрунтя – невід`ємна складова успішної реалізації будь-якого проекту у цій галузі.

«Нам потрібно відновити при затвердженні бюджету програму сприяння розвитку доріг Карпатського регіону. Це дало свого часу можливість відновити дороги на Івано-Франківщині. Відновивши цю стрічку, повинен продовжитись ремонт доріг, зокрема Львів – Самбір – Ужгород. Для розвитку рекреаційної ділянки Карпатського регіону важлива ділянка Волосянки, Славського тощо. Окрім того, залізниця має можливість запустити нові пасажирські сполучення завдяки відкриттю Бескидського тунелю між Києвом та Ужгородом потягом Інтерсіті. Важливо також заручитись підтримкою сусідів та Європейського Союзу щодо залучення коштів на відновлення євроколії, яка дасть можливість продовжити європейську колію до Трускавця», - зазначив Ярослав Дубневич. 
На його думку розвиток сектору логістичних складів дозволить також пожвавити торгівлю із країнами Балтії та Чорного моря. 

«Розбудова залізниці з точки зору збереження навколишнього середовища мусить бути в пріоритеті. Спільні проекти Польщі та України мусять мати центральне місце в напрямі розвитку транспортної інфраструктури прикордоння з обох сторін. Окрім того, варто пам’ятати  про безпеку, адже переміщення мільйонів людей, в тому числі завдяки повітряному сполученню, потребує особливої уваги», - акцентувала Посол Сейму Республіки Польща Анна Палюх.

«Покрокові заходи для досягнення мети, яку ми поставили на три, п’ять та десять років повинні передбачати усі точки зростання. Карпатський регіон - це не лише туристичний потенціал, а й транспортно-логістичні можливості. Насправді роботи у цьому напрямі дуже багато. Планувати її потрібно у співпраці із місцевими органами влади. Сьогодні ми розуміємо, що дороги та транспортне сполучення - це розвиток економіки», - наголосив генеральний директор директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства інфраструктури України Віталій Кіндратів.
Представник Румунії своєю чергою поділився досвідом своєї країни у напрямі покращення транспортної галузі.

«Наша стратегія розвитку транспортної інфраструктури особливо важлива, головне в цьому контексті – розвиток транспортних мереж. Ми скористалися рішенням уряду, що дозволило місцевій владі перейняти на баланс аеропорт. Наступного року ми візьмемося за модернізацію цього летовища згідно із європейськими стандартами. Проект вартістю 40 млн євро покликаний дати нове життя нашому летовищу. Ще одним ключовим напрямом є розвиток залізничного сполучення. Він теж буде профінансований урядом, і уже є перші кроки у цьому напрямі», - наголосив заступник голови Сучавської повітової ради Румунії Віорел Середенчук.
Заступник голови Сучавської повітової ради висловив впевненість, що від якісної дорожньої та транспортної інфраструктури залежить розвиток туристичної галузі та надходження нових інвестицій.

В межах дискусії порушили також питання функціонування аеропортів та вплив повітряних перевезень на розвиток галузі.
«Авіаційна логістика, так чи інакше, пов’язана із іншими видами перевезень, адже завдяки співпраці ми можемо розвиватись і дозволяти розвиватися іншим. Зріст кількості польотів напряму пов'язаний із можливостями, які відкрив для нас безвіз. Зовсім нещодавно запрацював наш старий аеропорт, відтак можна стверджувати, що тепер у нас є два термінали, а це дозволяє нарощувати оберти. Загалом потенціал аеропорту дуже великий, адже це корелюється із перспективністю регіону», - зазначила генеральний директор Державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів» ім. Данила Галицького» Тетяна Романовська.

«Для того, аби до нас приїхав турист, він має розуміти, як дістатися сюди. В цьому контексті населені пункти, які не є транзитними, зіткнулися з проблемою розвитку дорожньої інфраструктури. Підтримка розвитку сполучення між маленькими курортними містами потребує спільної роботи та кооперації зусиль», - резюмував  голова Славської селищної ради Володимир Бега.