Створення центрів безпеки громад - є одним із наших головних пріоритетів на найближчий час, - Олександр Ганущин

Створення центрів безпеки громад - є одним із наших головних пріоритетів на найближчий час, - Олександр Ганущин

27.06.2019

Питання міжнародної співпраці задля безпеки в прикордонних територіях Карпат обговорили в рамках IV Форуму місцевого розвитку у Трускавці.
Панельна дискусія з цього приводу зібрала кількох керівників обласних управлінь з надзвичайних ситуацій. Власне, один з них, начальник управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький провів презентацію досвіду своєї служби у подібній співпраці.

За словами Володимира Чернецького, особливо успішною є співпраця з польськими партнерами. Польська сторона, зокрема, допомагає у підготовці гірських рятувальників: це і досвід рятування у гірських умовах, особливо у зимовий період, і навчання азів першої допомоги, і підготовка у водінні квадроцикла.
Разом з польськими партнерами на Івано-Франківщині здійснюють масштабний проект на горі Піп Іван – створення високогірного рятувально-навчального центру. Працюють івано-франківські рятувальники і над створенням українсько-польської системи попередження та реагування на катастрофи в Карпатському єврорегіоні, який має забезпечити спільний захист населення та навколишнього середовища.

Заступник голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Ільченко розповів про створення мережі Центрів безпеки громади. Рятувальники ставлять завдання, аби час прибуття надзвичайників на місце пожежі чи інших надзвичайних ситуацій у сільській місцевості становив не більше 20 хвилин – тоді як сьогодні рятувальників інколи чекають й годинами. Саме тому найбільша кількість загиблих у пожежах – у сільських громадах.
«У 2016 році ми започаткували пілотний проект щодо створення безпекових центрів у Донецькій області. Зараз їх там діє уже чотирнадцять. Для нас важливо, щоб цей успішний досвід було перенесено і в Карпатський регіон. І перший такий центр уже створено на Івано-Франківщині.

Свою підтримку цієї практики висловив і голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, який принагідно висловив жаль, що ця ідея не була внесена в законодавство про створення об’єднаних територіальних громад.
«Створення центрів безпеки громад є чудовою ідеєю і вона стане одним із наших головних пріоритетів на найближчий час», - запевнив голова Львівської облради.