Триває відбір учасників на отримання національної премії за внесок у розвиток підприємництва

Триває відбір учасників на отримання національної премії за внесок у розвиток підприємництва

27.05.2024

До 30 червня триватиме відбір учасників на отримання національної премії за внесок у розвиток підприємництва – Ukrainian Enterprise Promotion Awards (UEPA).  Відзнака UEPA – це український національний етап відбору кандидатів на участь у європейській премії European Enterprise Promotion Awards (EEPA). Премією UEPA будуть нагороджені ініціативи, що сприяють розвитку українського малого та середнього підприємництва на національному, регіональному та місцевому рівнях. 

Про відбір на UEPA/EEPA

Обрання претендентів на EEPA проходитиме у два етапи: спочатку учасники змагаються на національному рівні. З-поміж переможців національного відбору організацій кожна країна обирає двох учасників для репрезентації у європейському конкурсі. 

Заявки на участь в UEPA оцінюватимуться українським журі за уніфікованими європейськими критеріями, що використовуються при оцінюванні ЕЕРА. 

Серед критеріїв відбору:

- оригінальність та реалістичність;

- вплив на місцеву економіку;

- покращення відносин з місцевими зацікавленими сторонами; 

- можливість масштабування проєкту в інші європейські країни. 

У межах UEPA кандидатів будуть обирати у номінаціях:

- сприяння підприємницькому духу: визнання ініціатив, які сприяють формуванню підприємницького мислення, особливо серед молоді та жінок;

- інвестування в підприємницькі навички: визнання ініціатив, спрямованих на підвищення підприємницької, управлінської та професійної майстерності;

- підтримка цифрових технологій підприємств, дозволяючи їм розвивати і використовувати цифрові технології, продукти і інші послуги;

- покращення бізнес-середовища та підтримка інтернаціоналізації бізнесу: визнання інноваційної політики та ініціативи на націонпльному, регіональному або місцевому рівнях, які роблять Європу найпривабливішим місцем для початку бізнесу, на користь МСП; 

- підтримка сталої трансформації: визнання ініціатив, які сприяють сталому перетворенню та підтримують екологічні аспекти, такі як циркулярна економіка, кліматична нейтральність, чиста енергія, збереження ресурсів або . біорізноманіття;

- відповідальне та інклюзивне підприємництво: визнання ініціатив, що сприяють корпоративній соціальній відповідальності серед МСП та підприємництва серед малозабезпечених груп, таких як безробітні, легальні мігранти, інваліди або люди з етнічних меншин.

Також на національному конкурсі буде вручено гран-прі за найбільш креативну підприємницьку ініціативу, що надихає. При цьому отримання гран-прі не дозволяє конкурувати за участь у європейській частині конкурсу.

Для кого?

Подати заявку на участь в UEPA можуть національні організації, регіони, громади, міста, ініціативи державно-приватного партнерства, освітні програми та бізнес-організації (мікро-, малі та середні підприємства можуть подаватися лише до категорії «Відповідальне та інклюзивне підприємництво»).

Як взяти участь?

Для участі у національному відборі потрібно заповнити аплікаційну форму. Дедлайн подання заявок — 30 червня 2024 року.

Дізнатися деталі Національної премії UEPA  та подати заявку можна за посиланням.

Довідково:

Національна премія Ukrainian Enterprise Promotion Awards 2024 ініційована Міністерством економіки України, Міністерством цифрової трансформації України та Офісом з розвитку підприємництва та експорту у межах проєкту EU4Business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Міністерство економіки України є національним координатором європейської ініціативи «European Enterprise Promotion Awards», метою якої є сприяння розвитку та підтримці малого та середнього підприємництва на національному, регіональному та місцевому рівнях. У конкурсі ЕЕРА можуть брати участь представники з усіх країн Європейського Союзу, зокрема України.

У 2022 році одним з переможців ЕЕРА став Український національний проєкт Дія.Бізнес.

У 2023 році Міністерство економіки України обʼєднало ЕЕРА з Ukrainian Enterprise Promotion Awards (далі – UEPA). До українських ініціатив, які отримали призові місця в минулому році належали: проєкт щодо поширення культури доброчесності та стандартів комплаєнсу серед українських МСП (Всеукраїнська Мережа Доброчесності та Комплаєнсу (UNIC)), Український бізнес-форум LadyFest (Українська платформа «Жінки в бізнесі»).