У Бундестазі вшановували пам`ять жертв війн та обговорювали сучасні безпекові виклики

У Бундестазі вшановували пам`ять жертв війн та обговорювали сучасні безпекові виклики

20.11.2023

Національний день пам'яті (Volkstrauertag) відзначили у Німеччині в неділю, 19 листопада. Цього дня країна згадувала про наслідки минулих війн та про теперішні міжнародні конфлікти.

Головна церемонія відбулася в залі пленарних засідань німецького Бундестагу, де зібралися 1200 делегатів з різних країн. Темою цьогорічного зібрання стали німецько-шведські відносини і єдність в Європі.

Захід відбувся під патронатом Президентки Бундестагу Бербель Бас. Меморіал відвідав Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Пам'ятну промову виголосила Її Високість кронпринцеса Швеції Вікторія. Свій виступ кронпринцеса присвятила Україні.

“Російське вторгнення в Україну загрожує миру на всьому континенті, розхитує основи світового порядку та спричиняє невимовні людські страждання. Ця війна нагадує про найтемніші сторінки європейської історії, – зазначила кронпринцеса Швеції. – Настав час, коли наші народи та уряди діють разом, щоб допомогти українському народу захиститися від російської агресії”.

Перед учасниками зустрічі виступила 18-річна українка, студентка Міжнародного університету у Клайпеді та учасниця проєкту міжнародного молодіжного формату Volksbund PEACE LINE Катерина Храпак. Вона розповіла про опір, силу та єдність, які щодня демонструють українці та про підтримку та довіру, яку отримує Україна від цивілізованого світу.

“Ми не повинні боятися відповідальності, ми повинні діяти, а не бути просто глядачами. Свобода, у всіх значеннях, які ми можемо вкласти в це слово, є єдиним способом для всіх нас вижити, процвітати та досягти миру” – наголосила Катерина.

Учасником відзначення Національного дня пам'яті став голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції, депутат Львівської обласної ради, директор Меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета.

“Надзвичайно важливо пам'ятати про жертви Першої та Другої світових війн та багатьох війн минулого. Ще важливіше пам'ятати про жертви сучасних війн. Провідною темою цьогорічного Дня пам'яті стала агресія кремля проти української держави. Україна отримала надзвичайну підтримку від промовців та від делегатів з багатьох країн. Мені вдалося зустрітися з представниками делегацій Австрії, Франції, Великобританії, Бельгії, Голландії та інших країн, які висловили цілковиту підтримку Україні й готовність допомагати надалі. Надзвичайно цікавою вийшла розмова щодо досвіду фіксації воєнних злочинів з представниками країн, які зазнали агресії у кінці 20 та на початку 21 століттях”, – розповів Святослав Шеремета.

Керівник КП “Доля” Святослав Шеремета також зустрівся з президентом Народної Спілки Німеччини по догляду за військовими похованнями Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge Вольфгангом Шнайдерганом та президентом австрійського Чорного хреста Österreichisches Schwarzes Kreuz Пітером Різером, з якими обговорили плани та проєкти, які можна реалізувати у 2024 році.