У час пандемії Львівщина не має куди дівати медичні відходи, – Юрій Холод

У час пандемії Львівщина не має куди дівати медичні відходи, – Юрій Холод

13.07.2021

Наприкінці травня на Львівщині перестало працювати найбільше підприємство, яке у західному регіоні країни могло утилізувати медичні відходи. Що робити далі з небезпечним сміттям із понад 30 лікарень - поки що невідомо. Про це під час сесійного засідання сьогодні, 13 липня, повідомив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

25 травня Державна екологічна інспекція України, через порушення у роботі, призупинила ліцензію ТОВ «Екологічні переробні технології», яке розташоване у Львові (Збиральна, 14). За годину там спалювали 300-400 кілограм медичного сміття. Тільки такий спосіб утилізації медичних відходів наразі доступний в Україні.

Відтак зі згаданим підприємством мають укладені угоди про утилізацію медичних відходів понад 30 медичних закладів Львівської області. Серед них - Львівська обласна лікарня, обласний центр громадського здоров’я, шпиталь ветеранів війни у Винниках, військовий шпиталь, обласний перинатальний центр, обласний центр крові, обласна інфекційна клінічна лікарня, а також районні лікарні у Миколаєві, Новому Роздолі, Жовкві, Пустомитах та інших містах області.

«Коронавірус ніде не подівся. На жаль, і до України наближається небезпечний штам «дельта». Ми не маємо права розслаблятися! Вакцинація, дистанція, особиста гігієна, здоровий глузд, зрештою - все це доступно кожному. Куди подіти медичне сміття, яке впливає на довкілля і може бути джерелом зараження коронавірусом та іншими небезпечними хворобами, - мало хто з нас задумується. Йдеться не про якесь окреме підприємство, а про те, як Держекоінспекція та Департамент екології планує вирішити нагальну проблему поводження з медичними відходами», - наголошує Юрій Холод.

У своєму зверненні він просить надати інформацію про те, куди вже понад півтора місяці медичні заклади Львівщини дівають небезпечні медичні відходи, та поінформувати всі медичні заклади області про те, що їм робити з медичним сміттям до моменту відновлення роботи чи появи нового підприємства, яке здійснює утилізацію.