У Домі Франка презентували виставку з нагоди 80-річчя скульптора Петра Дзиндри

У Домі Франка презентували виставку з нагоди 80-річчя скульптора Петра Дзиндри

28.03.2024

Урочистості з нагоди 80-річчя відомого українського скульптора Петра Дзиндри відбулися сьогодні, 28 березня, у Домі Франка. З цієї нагоди в обласному комунальному закладі запрацювала виставка ювіляра.

Привітали Петра Дзиндру директор Дому Франка Богдан Тихолоз та священик і ректор Українського католицького університету (2013– 2023 рр.) Богдан Прах. На виставці представлена частина робіт автора. Роботи скульптора є в колекції Дому Франка, а також ознакували пам'ятні місця в Україні та Польщі.

Під час відкриття Петро Дзиндра пригадав про життя і творчий шлях. Розповів про передчасну смерть батьків і про тітку, яка з народження замінила йому маму.

«З цих важких ситуацій я виплутався. Не став ні злодієм, ні пияком, а став нормальною людиною. Дуже любив малювати. Все життя, скільки себе пам'ятаю, був з олівцем у руках. І те, що тут сьогодні виставлене, є тим, до чого я йшов усе життя. Хочу завдячити Євгенові Дзиндрі, дружині та її сестрі, які мене розуміли й допомагали. Дякую за сьогоднішню експозицію, яка дуже гарно зроблена. Щиро дякую керівництву, працівникам музею й уклін всім, хто завітав на виставку», – сказав Петро Дзиндра.

Після Другої Світової війни радянська влада примусово переселила українську родину Петра Дзиндри з території нинішньої Польщі на Івано-Франківщину. У 1960-х роках він переїхав жити до Львова. У місті Лева познайомився зі своєю майбутньою дружиною Уляною та її батьком – відомим українським скульптором Євгеном Дзиндрою, який, за словами Петра, став йому батьком і першим вчителем в скульптурі і в мистецтві загалом. З щирої вдячності та великої синівської любові він узяв навіть прізвище тестя.

Петро Дзиндра навчався на факультеті художньої кераміки у Львівському державному інституті декоративно-прикладного мистецтва. Викладачами скульптора були Дмитро Крвавич, Теофіл Максисько, Мирослав Падовський, Ярослав Шеремета, Іван Самотос та інші. Донині Петро Дзиндра працює в галузі монументально-меморіальної скульптури.

Від імені Львівської обласної ради Петра Дзиндру привітали депутати Львівської обласної ради Соломія Риботицька і Петро Цеголко, який вручив ювіляру почесну відзнаку обласної ради. «Попри тяжке дитинство та юність, ви зробили великий внесок в українську культуру, закарбувавши чимало українських постатей у камені», – зазначив Петро Цеголко.

«Дякую вам за жертовну працю у товаристві «Надсяння». Разом з Мирославом Падовським та Олександром Яремою ви зробили багато знакових маркерів на території Надсяння», – зазначила депутатка Львівської обласної ради Соломія Риботицька.