У Домі Франка заснували Слов’янську бібліотеку Романа Лубківського

У Домі Франка заснували Слов’янську бібліотеку Романа Лубківського

11.08.2022

У комунальному закладі Львівської обласної ради «Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка» у середу, 10 серпня, відбулося урочисте дарування першої частини приватної збірки літератури слов’янськими мовами Романа Лубківського для заснування в Домі Франка Слов’янської бібліотеки. Така ініціатива належить родині письменника, його синам – Данилові та Маркіянові.

«Наша родина прийняла рішення передати до Музею Франка частину батькової Слов’янської бібліотеки і ми вдячні директору Богдану Тихолозу за те, що він прийняв наш подарунок», - сказав Данило Лубківський.

У цієї події відбулася бесіда «Слов’янський світ: український погляд проти «русского мира» за участі відомих інтелектуалів та публічних діячів. 

Крім того, у виставкових залах музею представили експозицію з художніх портретів Романа Лубківського, фотоматеріалів та документів з приватної збірки та фондів музею, а також книг з автографами та дарчими підписами визначного поета. 

Довідково:
Роман Лубківський - народний депутат України Верховної Ради першого скликання, видатний український перекладач з літератур слов’янського світу, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, літературної премії Чеської Республіки імені Вітезслава Незвала, літературної премії Словацької Республіки імені Павола Ґвєздослава, заслужений діяч культури Польщі, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чехії та Словаччині.

Був одним з ініціаторів (24 серпня 1991 року) внесення до зали Верховної Ради України і встановлення над парламентом Державного Прапора України. Саме Роман Лубківський започаткував традицію складення присяги Президентами України на Пересопницькому Євангелії.