У Львівській обласній раді говорили про жіноче лідерство

У Львівській обласній раді говорили про жіноче лідерство

05.03.2021

Всеукраїнський онлайн-марафон "Час жіночого лідерства" відбувся 5 березня. У Львові до Марафону доєдналися учасниці круглого столу ініційованого громадською організацією Центр «Жіночі перспективи».

Тема дискусії «Жіноче лідерство: наближаючись до рівноправного майбутнього у світі, в часи пандемії». Депутатки Львівської обласної ради долучилися до обговорення ролі жінок в українській політиці.

Голова депутатської групи «Рівні можливості», депутат Львівської обласної ради Соломія Риботицька звернула увагу на те, що у складі обласної ради лише 23% жінок, але їхній потенціал і роль вирішальні. Жінки очолюють чотири постійні депутатські комісії облради: з питань охорони здоров'я та материнства, з питань освіти, науки та інновацій та комісію з питань євроінтеграції, міжнародного і міжрегіонального співробітництва; молоді і спорту.

«Сьогодні, в особливих умовах пандемії, соціальні проблеми вийшли на перший план і потребують від нас, системних відповідей. В радах різних рівнів має ставати щоразу більше жінок, їм варто об’єднуватися заради спільно дії та реагування на виклики, які щоразу виникають у різних сферах. Спільний пошук можливостей розв'язання проблем малозабезпечених родин, ветеранок, самотніх людей, наслідків війни, тощо, додає знань, сил і твердості», - поділилася Соломія Риботицька.

До міжфракційної групи «Рівні можливості» у Львівській обласній раді входять 13 депутаток з семи фракцій. Група створена у перші тижні роботи обласної ради VIII скликання.

Спільно з громадською організацією «Жіночі перспективи» учасниці депутатського об'єднання напрацьовують пропозиції, відстоюючи програми розвитку медицини, освіти, культури, а також дбаючи про тих, кому потрібна соціальна допомога.

Голова громадської організації Центр «Жіночі перспективи» Любов Максимович звернула увагу учасниць круглого столу на те, що у світі гендерно орієнтоване бюджетування доводить ефективність використання коштів.

«Всі бюджети формуються за програмно цільовим методом, який передбачає попередній гендерний аналіз тих чи інших програм. Перш ніж виділяти кошти з бюджету ми маємо чітко знати, що цей ресурс буде використаний з користю для усіх категорій населення. Кожен проєкт має бути однаково важливим і корисним для всіх категорій населення, не залежно від віку, статі», - пояснила Любов Максимович.

Комунікація між депутатами й представниками громадянського суспільства це кожного разу синергія, зауважила депутатка Соломія Риботицька. Вона запевнила, що жінки політикині своєю діяльністю в кожній депутатській комісії чи фракції закладають підвалини для майбутнього сталого розвитку.

Депутати обласної ради, завжди відкриті до співпраці, до реалізації нових проєктів та підтримки ініціатив щодо розвитку і підтримки жіночого лідерського потенціалу.