У Львівській облраді обговорили питання реалізації проекту з розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури та облаштування пунктів пропуску українсько-польського кордону

У Львівській облраді обговорили питання реалізації проекту з розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури та облаштування пунктів пропуску українсько-польського кордону

26.07.2019

 

Сьогодні, 26 липня, у Львівській обласній раді відбувається робоча зустріч за участі голови облради Олександра Ганущина, голови облдержадміністрації Маркіяна Мальського, представників Державної фіскальної служби України, польських компаній щодо початку реалізації проектів будівництва (реконструкції) пунктів пропуску Львівської митниці ДФС.
Під час зустрічі голова облради висловив власну позицію та закцетував перед присутніми на проблемних питаннях, які виникли в ході втілення в життя проекту з розбудови та облаштування пунктів пропуску на теренах області.

«Розбудова міжнародних пунктів пропуску в Шегинях, Краковці і Раві-Руській коштом польського кредиту під загрозою. Шлях, обраний Державна фіскальна служба України - будувати пункти пропуску, без готового проекту, є не лише тривалим у часі, але й хибним з точки зору процедури. Прийняте управлінське рішення - перекинути на підрядну будівельну організацію з Республіки Польща функцію проектування і фактичної підготовки проектно-кошторисної документації на державну будівельну експертизу є, щонайменше, безвідповідальним :pensive:з точки зору витрачання самих грошей, наданих Республікою Польща.
Ще не пізно провести ревізію зробленого для того, щоби дати чіткі відповіді:
- що саме, в яких об'ємах і за який час ми хочемо збудувати, для чого це служитиме і скільки коштуватиме, замовивши документацію самостійно;
- пройти державну будівельну експертизу усіх проектів, вирішити усі питання землевпорядування та архітектури;
- укласти у зрозумілий спосіб угоди щодо авторського і технічного нагляду;
- оголосити нові торги у системі Prozorro з відповідними роз'ясненнями усіх питань щодо оподаткування підрядних організацій (особливі в частині ПДВ), проведення видатків у відповідній валюті;
- укласти угоди з переможцями на зрозумілий термін і на визначені суми;
- взяти дозволи на початок будівельних робіт;
- збудувати/реконструювати пункти пропуску;
- у відведені терміни здати в експлуатацію збудоване!
Одне з ключових питань - хто буде замовником цих робіт», - наголосив Олександр Ганущин.

Довідково:

Модернізація існуючих та будівництво нових пунктів пропуску є одним із пріоритетних напрямків для Львівщини.
З огляду на те, що Львівська область має найбільшу протяжність державного кордону з Європейським Союзом, перед Львівщиною стоять особливі завдання щодо забезпечення активних транскордонних і міжрегіональних контактів із сусідніми регіонами іноземних держав з метою реалізації державної політики стосовно європейської інтеграції, зокрема розбудови та модернізації прикордонної інфраструктури.
Станом на сьогодні, на території Львівської області функціонують 6 пунктів пропуску для автомобільного сполучення – «Рава-Руська – Гребенне», «Шегині – Медика», «Краковець – Корчова», «Смільниця – Кросценко» (функціонує на території РП), «Грушів – Будомєж» (відкрито 02 грудня 2013 року та функціонує на території РП), «Угринів – Долгобичув» (пропускні операції розпочато з 26.06.2014, функціонує на території РП) та діє один повітряний пункт перетину кордону – аеропорт «Львів» ім. Данила Галицького.
Відповідно до Закону України «Про ратифікацію Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги» від 03.02.2016 № 977-VIII для фінансування проектів з розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури та облаштування пунктів пропуску українсько-польського кордону передбачено кредит у розмірі 100 млн євро.
Державній фіскальній службі України передбачено 25 млн євро на розбудову та облаштування пунктів пропуску Львівської митниці ДФС.
У 2018 році ДФС на основі проведених тендерних процедур уклала договори підряду на виконання проектних та будівельних робіт з польськими фірмами.
Договори підряду набирають чинності з 26.07.2019 і є фактичним початком реалізації проектів які мають бути завершені впродовж 30 місяців тобто лютий 2022 року, а саме:
- на повну реконструкцію пункту пропуску «Шег

ині» з фірмою UNIBEP S.А., вартість робіт – 15,553 млн євро;
- на будівництво ділянки для легкового автотранспорту і автобусів та відновлення інфраструктури в пункті пропуску «Краківець» з фірмою IDS-bud, вартість робіт – 6,9 млн євро;
- на будівництво пішохідного переходу в пункті пропуску «Рава-Руська» з фірмою Т-4В, вартість робіт – 1,376 млн євро.