У Львівському історичному музеї виставили унікальні книги європейського філософа Станіслава Вінценза

У Львівському історичному музеї виставили унікальні книги європейського філософа Станіслава Вінценза

08.02.2021

Сьогодні, 8 лютого, у Львівському історичному музеї відкрилась виставка «Вінценз. Бібліотека», яка присвячена видатному польському письменнику Станіславу Вінцензу. 

Це колекція унікальних книжок із приватної збірки письменника, яка повернулася до України зусиллями мецената Миколи Княжицького. 

Експозицію виставки складають майже 1000 раритетних книжок. Серед них унікальні видання Гомера, Данте, Шекспіра, Платона. А також примірники з автографами та посвятами сучасників та приятелів письменника  - Єжи Ґедройця, Чеслава Мілоша, Юзефа Чапського, Ґустава Герлінґ-Ґрудзінського, численних французьких, німецьких, американських інтелектуалів. 
Автор експозиції – відомий український художник та мистецтвознавець Влодко Костирко.


Як наголосив Микола Княжицький, постать Вінценза є знаковою, його називають «Гомером Гуцульщини», і він разом із сім’єю вже багато років системно займається питанням популяризації імені письменника і збереженням його спадку.

«Свого часу ми придбали частину бібліотеки Станіслава Вінценза, що містить унікальні примірники книг, які і є центром експозиції виставки», - зазначив він. 

«Від імені обласної ради сьогодні хочу подякувати Миколі Княжицькому за цей вчинок, цей приклад меценатства. Це вчинок зрілого інтелектуала, який розуміє важливість побудови містків між Україною та Польщею, особливо в час, коли нам дуже потрібна підтримка і новий діалог про спільне європейське майбутнє двох великих держав і культур.    
Цей крок – це свідчення великої поваги  і розуміння внеску культури в нашу спільну історію, в наше спільне майбутнє. Переконаний, ця виставка стане ще одним кроком збагачення нашої культури та поверненням спадку Станіслава Вінценза  до України», - зауважив під час вітального слова голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку облради Володимир Квурт. 

Виставка експонуватиметься в Львівському історичному музеї з 8 до 22 лютого. Після цього книги будуть доступними для студентів і дослідників з усього світу, бібліотека буде відкритою для огляду, для роботи, для опрацювання в інформаційно-культурному центру ім. Митрополита Андрея Шептицького Українського католицького університету у Львові.